Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Valentin Abgottspon vant over arbeidsgiveren sin. Han fikk medhold i retten. I fjor ble han nominert til tidsskriftet Beobachters "modige mennesker"-pris.
 Foto: Even Gran

Valentin Abgottspon vant over arbeidsgiveren sin. Han fikk medhold i retten. I fjor ble han nominert til tidsskriftet Beobachters "modige mennesker"-pris. Foto: Even Gran

Ny rettskjennelse:

Oppsigelsen av Valentin var ulovlig

I 2010 mistet Valentin Abgottspon jobben som lærer i den den sveitsiske delstaten Valais fordi han fjernet krusifikser i klasserommet. Nå kan han få jobben tilbake.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2012 kl 20:49

Den andre gangen læreren Valentin Abgottspon fjernet krusifiksene fra klasserommet sitt, fikk skoleledelsen nok. Han fikk sparken. Dette skjedde i 2010. Abgottspon gikk senere til rettssak på grunn av usaklig oppsigelse.

Nå har han fått medhold. Delstatsretten i Valais har omgjort alle tidligere beslutninger, og er enig i at Abgottspon ble usaklig oppsagt. Han kan dermed få jobben tilbake. Dommeren viste blant annet til en kjennelse i den nasjonale domstolen i Sveits fra 1990. Her ble det slått fast at Sveits ikke kan akseptere krusifikser i klasserommene i offentlige skoler, siden landet skal være religionsnøytralt.

Valentin Abgottspons problem var ikke bare krusifiksene i klasserommene, men også at delstatslovene forpliktet ham som lærer til å «forberede barna på deres liv som mennesker og kristne». I forbindelse med dette ble det forventet at lærere skulle delta i gudstjenester og andre religiøse ritualer med barna, samt forberede slike hendelser. Han har nå fått medhold i at det ikke er riktig å kreve dette av lærere.

Svært fornøyd

Abgottspon er naturlig nok godt fornøyd med dommen, men kommer ikke til å gå tilbake til sin gamle jobb.

- Nei, nå har jeg fått meg en ny jobb i Mörel hvor jeg trives godt. Jeg ønsker ikke den gamle jobben tilbake, sier han til Fritanke.no.

Han tror ikke skolestyret i Valais kommer til å anke dommen.

- Vil du få noen erstatning for det du har vært gjennom?

- Det ligger ikke noe om erstatning i dommen, så det får vi eventuelt komme tilbake til. Det må isåfall bli en ny rettsprosess. Jeg har ikke tatt stilling til om jeg skal sette igang med det, sier Valentin Abgottspon.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus