Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hensikten med Skolegudstjenester.no er å informere om hvilke regler som gjelder, forteller initiativtaker Christian Lomsdalen.

Hensikten med Skolegudstjenester.no er å informere om hvilke regler som gjelder, forteller initiativtaker Christian Lomsdalen.

Opplyser hva som kreves ved skolegudstjenester

Det begynner det å bli ganske innviklet å arrangere skolegudstjenester. Christian Lomsdalen har tatt på seg jobben med å opplyse om regelverket.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2015 kl 12:30

Skoler som fortsatt velger å arrangere skolegudstjenester har et ganske strengt regelverk å forholde seg til. Og hvis de vil arrangere øvinger til til gudstjenesten i tillegg, blir det enda vanskeligere.

Hensikten med nettstedet Skolegudstjenester.no er å opplyse skoler og foreldre om hvilke regler som gjelder. Rammene settes av Opplæringsloven, og retningslinjene Utdanningsdirektoratet har sendt ut.

– Jeg ville lage en referanseside som forklarer så riktig og nøyaktig som mulig hvilke regler som gjelder, forteller Christian Lomsdalen.

Han har satt opp Skolegudstjenester.no på eget initiativ, først og fremst for å informere. Lomsdalen er aktiv i Human-Etisk Forbund i Hordaland, men understreker at dette ikke har noe med forbundet å gjøre.

– Jeg vil bare spre informasjon om gjeldende regelverk, og samtidig gi litt mer kjøtt på beinet slik at regelverket blir litt lettere å forstå. Sida er frikoblet fra Human-Etisk Forbund , sier han.

Skiller mellom statlige krav og anbefalinger

Retningslinjene, slik de beskrives på Skolegudstjenester.no, er oppdelt i hva skolene og hva de bør gjøre – altså hva som er statlige krav og hva som er anbefalinger. Videre skisserer og drøfter Lomsdalen noen problemområder som ofte dukker opp, som f.eks. elevfremføring i kirken og øving i skoletiden.

Blant kravene finner vi at gudstjenesten ikke kan være semesteravslutning, at det må varsles i god tid, samt at gudstjenesten ikke kan være en del av KRLE-faget. Blant anbefalingene finner vi at gudstjenesten ikke bør være den siste dagen før ferien.

Nylig ble regelverket oppdatert med en anbefaling om at skolene bør ha aktiv påmelding til gudstjenesten, og at det er fritaksrett fra eventuelle øvinger til skolegudstjeneste. Da måtte Lomsdalen oppdatere sida.

– Da la jeg selvsagt inn dette med aktiv påmelding som en ny anbefaling, forteller han.

Lomsdalen har ikke markedsført sida ut over at han sender lenke til den når han får spørsmål, samt at han har opprettet en Facebook-side for nettstedet, der folk kan ta opp spørsmål og diskutere.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.