Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Walid al-Kubaisi og Unni Wikan debatterte islamisme på TV2 i forrige uke. Det var som å se en debatt bare med folk fra Nord-Trøndelag Arbeiderparti, mener Thomas Hylland Eriksen. Se debatten her (betaltjeneste)

Walid al-Kubaisi og Unni Wikan debatterte islamisme på TV2 i forrige uke. Det var som å se en debatt bare med folk fra Nord-Trøndelag Arbeiderparti, mener Thomas Hylland Eriksen. Se debatten her (betaltjeneste)

- Ønsket ikke TV2 debatt om filmen?

TV2 elsker høy temperatur og konflikt i studio. Men da Walid al-Kubaisis film skulle diskuteres, ble ingen kritikere invitert.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.12.2010 kl 14:42

Walid al-Kubaisis film om det Muslimske brorskapet og deres planer for å legge Europa under islam, har vakt sterke reaksjoner. Sosialantropolog Sindre Bangstad har kalt filmen et konspiratorisk makkverk. Lars Gule og mange andre har også kommet med sterk kritikk.

Filmen ble vist på TV2 mandag den 29.11. Dagen etter var det klart for debatt på TV2-programmet Tabloid. Her møtte al-Kubaisi selv, sammen med professor i sosialantropologi ved UiO, Unni Wikan.

Dette reagerer Thomas Hylland Eriksen på. I en artikkel på Dagsavisens debattside Nye meninger skriver han at Wikan i mange år har vært støttespiller for al-Kubaisi og at det er påfallende at TV2 ikke inviterte noen av al-Kubaisis kritikere.

- TV2 ønsket ingen debatt. Det er forbausende, ettersom fjernsynskanalene, og ikke minst denne, vanligvis elsker kontroverser og uenighet, skriver Hylland Eriksen. Også han er professor i sosialantropologi ved UiO.

Hylland Eriksen synes det ville ha vært alminnelig folkeskikk for eksempel å la en person som Muhammed Usman Rana få slippe til. Han ble regelrett pepet ut i debatten etter premiærevisningen av filmen, og har blitt beskrevet som "læregutt for islamistene" av al-Kubaisi i et intervju i Bergens Tidende. Beskyldningene ble forøvrig gjentatt av al-Kubaisi på direkten under Tabloid-sendingen.

- En person som er omtalt som ulv i fåreklær og løpegutt for Det muslimske brorskaps imperialistiske planer, skulle få tilsvarsrett, skriver Hylland Eriksen.

Han understreker at TV2 selvsagt er i sin fulle rett til å "iscenesette og photoshoppe debattoffentligheten" som de vil, men konstaterer at det hele blir omtrent som en valgkampdebatt bare med medlemmer fra Nord-Trøndelag Arbeiderparti.

- Påfallende enighet

Overfor Fritanke.no understreker Hylland Eriksen at en reell debatt må inkludere reell uenighet. I dette tilfellet burde i det minste en representant for de anklagede komme til, samt fagekspertise.

- Men Unni Wikan er jo professor i sosialantropologi?

- Ja, men hun er ikke ekspert på politisk islam. Det er det mange andre som har mer greie på, sier han.

Hylland Eriksen vil ikke spekulere i hvorfor TV2 tilsynelatende har konstruert enighet i debattstudio i denne saken, men slår fast at det hele er påfallende når man tenker på at kanalen vanligvis er svært opptatt av å få fram kontraster og konflikter.

- Har ikke prøvd å holde kritikere unna

Vaktsjef i TV2 Tabloid, Sverre Vidar Bjørnholt, sier til Fritanke.no at TV2 aldri har ment å holde kritikere unna. Han forteller at redaksjonen, i forkant av sendingen, ikke var klar over at Unni Wikan er "langvarig støttespiller av al-Kubaisi".

- At hun i lang tid har vært en støttespiller og venn av Walid al-Kubaisi, er noe vi har fått høre i ettertid. Vi hadde ingen indikasjoner på dette i forkant. Wikan sa heller ikke noe om dette da vi ringte. Ifølge vår research er hun en relevant fagperson, sier Bjørnholt.

Han forteller at formatet på Tabloid kun tillater to gjester i studio. Derfor ble det bare invitert én person i tillegg til al-Kubaisi selv.

Bjørnholt avviser at al-Kubaisi la seg oppi hvem han skulle debattere med.

- Han satte ingen føringer for oss. Vi sa ikke noe til Al-Kubaisi om hvem som skulle møte ham før han satt i studio, sier Bjørnholt.

I tammeste laget

Når det er sagt, er vaktsjefen enig i at debatten ble i tammeste laget.

- Vi ønsket oss egentlig en samtale om filmen, og ikke en veldig konfliktfylt debatt. Men i ettertid kan jeg gå med på at det litt for mye enighet. Vi er på ingen måte redde for motsetninger og høy temperatur i TV2, understreker Bjørnholt.

I Tabloid-debatten beskylder al-Kubaisi nok en gang personer som Abid Raja og Muhammed Usman Rana for å være "Tariq Ramadans disipler", og dermed i ledtog med islamistene og muslimbrødrene.

Bjørnholt synes det er uheldig at navngitte mennesker som ikke er tilstede kritiseres, men synes det er urimelig å forvente at TV2 skal arrangere en ny debatt dagen etter slik at disse får svare for seg.

- Slik er det nå engang på direktesendt tv, sier han.

Les mer: