Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fritt Ord-vinner Sara Mats Azmeh Rasmussen pryder forsiden av årets andre Fri tanke i papir.

Fritt Ord-vinner Sara Mats Azmeh Rasmussen pryder forsiden av årets andre Fri tanke i papir.

Nytt nummer av Fri tanke papir

I papirutgaven av Fri tanke møter du blant annet konfirmasjonskursledere, årets konfirmanter, atypiske HEF-medlemmer, en tryllekunstner og vinneren av årets Fritt Ords pris. (24.4.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2012 kl 11:51

Årets andre papirutgave av Fri tanke er denne uka å finne i postkassene til Human-Etisk Forbunds medlemmer og andre abonnenter.

I dette nummeret kan du lese portettintervju med årets mottaker av Fritt Ords pris, Sara Mats Azmeh Rasmussen. Bladet har henne på forsiden, og akkurat idet det skulle gå i trykken kom meldingen om at Azmeh Rasmussen var vinneren av årets pris. I vårt portrett står hun fram med sin bipolare lidelse - les intervjuet her.

I disse dager er det innspurt til «vårens vakreste eventyr» – de humanistiske konfirmasjonsseremoniene som markerer avslutning på kurset omkring 10 000 ungdommer har gjennomført i Human-Etisk Forbunds regi de siste månedene. Mange hundre frivillige i forbundet forbereder nå høytidelige seremonier rundtomkring i landet, og i Fri tanke møter du én av de, kursleder Susanne Must i Molde. Hun har stor tro på at det er vits i å drive med dette:

– Humanistisk konfirmasjon er de temaene vi tar opp og et kolon etter. Rent konkret er det ikke sikkert de får så stor konkret nytte av gruppeoppgavene om etiske dilemmaer, men de får trening i å reflektere, i å ta standpunkt og i det å ta et steg tilbake og vurdere standpunktene sine.

Vi følger også en gruppe konfirmanter i Oslo og Akershus som har fulgt en litt annen variant av Humanistisk konfirmasjon, hvor den filosofiske samtalen er metoden.

Ellers i bladet kan du lese historien om Geir «Minken» Danielsen, som har levd det han i sin selvbiografi kaller et helvetes liv, og som er et litt atypisk medlem i Human-Etisk Forbund. Han har sonet fengselsstraff for drap, og da savnet han forbundet:

– Det kom prester til fengselet hele tiden som vi kunne snakke med, men aldri noen fra Human-Etisk Forbund. Vi snakket ofte om at det hadde vært fint med et ikke-religiøst samtaletilbud.

I Menneskerettighetsspalten skriver Lillian Hjorth om hvorfor Menneskerettighetserklæringen gir alle rett til liv, men ingen konvensjoner forbyr dødsstraff.

Fagsjef Bente Sandvig tar for seg Human-Etisk Forbunds visjon for en sekulær stat og et mangfoldig samfunn.

Styreleder Åse Kleveland hyller Drammen kommune.

Filosof Lars Fr. H. Svendsen skriver om ondskap og fri vilje.

Filosof Morten Fastvold skriver om Märthas engler.

Du kan lese hele bladet som pdf her.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.