Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fri tanke kommer med fire papirutgaver i året. Dette er den første utgaven i 2007.

Fri tanke kommer med fire papirutgaver i året. Dette er den første utgaven i 2007.

Nytt nummer av Fri tanke på papir

#I disse dager sendes årets første utgave av Fri tanke ut på papir. Hovedoppslaget spør om islamsk feminisme kan være veien til frihet? Du kan laste n...

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2007 kl 13:47

I disse dager sendes årets første utgave av Fri tanke ut på papir. Hovedoppslaget spør om islamsk feminisme kan være veien til frihet? Du kan laste ned hele nummeret i pdf-format.

Tekst: Even Gran
Publisert: 16.3.2007

Finnes islamsk feminisme - og er det veien til frihet, spør Fri tanke i årets første papirutgave. Korantolkeren Asma Barlas framholder at det ikke er mulig å lese noe forsvar for kvinneundertrykking i Koranen, slik mange tror. Og visste du at det fantes muslimske feminister for på tidlig 1900-tall?

I et intervju med islameksperten Mark Sedgwick fokuseres det på framtidens islam. Han ser for seg to utviklingsretninger; en moderat og en radikal versjon. Sedgwick er bekymret over at den radikale versjonen i dag later til å øke sin tilslutning, mens den moderate versjonen han håper på, hindres av polariseringen som har kommet i kjølvannet av 11. september.

Marie Simonsen: Spiss penn mot statskirken
Portrettintervjuet denne gangen er med kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen. Hun gjør sitt for at Dagbladet skal framstå som prinsippfaste motstandere mot statskirkeordningen, og mener kirkeminister Trond Giske i sin statskirkeretorikk høres ut som en republikaner som argumenterer for monarkiet.

Ateist i kloster

Ellers i denne utgaven kan du lese om teatermennesket og ateisten Berit Rusten som går i kloster. Dessuten har Fri tanke egget to skeptikere med henholdsvis ateistisk og kristent livssyn til duell. Tema: er det uvitenskapelig å tro på Gud?

Sistnevnte mener i hvert fall filosofen Richard Norman, forfatteren av den nyoversatte boka Humanisme, som nylig kom ut på Humanist forlag. Men i intervjuet med Fri tanke uttaler han også at humanister må omfavne den kristne kulturarven.

Dessuten kan du lese at mannen som ofte blir oppfattet som kapitalismens ideolog, Adam Smith, i tillegg var en sofistikert moralfilosof på 1700-tallet.

Debattstoffet blir innledet av en kronikk av HEFs nyansatte rådgiver Kaja Melsom med tittelen Humanister bør filosofere.

Last ned hele Fri tanke 01-2007 i Pdf-format