Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ny lov vil hindre ACLU i å fremme saker i rettssystemet om brudd på skille mellom stat og kirke i USA.

Ny lov vil hindre ACLU i å fremme saker i rettssystemet om brudd på skille mellom stat og kirke i USA.

Ny underminering av skillet mellom stat og kirke i USA

Representantenes hus vedtok nylig en lov som gjør det vanskeligere for organisasjoner som kjemper for fortsatt skille mellom kirke og stat i USA. Men presset fra det kristne høyre er også med og skaper vekst blant amerikanske ateister.

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2019 kl 13:12

Representantenes hus i den amerikanske kongressen vedtok tirsdag et forslag som vil forby dommere å tilkjenne saksomkostninger til organisasjoner som med suksess saksøker lokale myndigheter for å bryte Grunnlovens forbud mot sammenblanding av stat og kirke.

Loven vil hindre saksøkere, som "American Civil Liberties Union (ACLU)", "Freedom From Religion Foundation" og "Forente amerikanere for skille mellom kirke og stat", i å få dekket advokatomkostninger i enhver sak som er basert på den amerikanske Grunnlovens "Establishment Clause", som henspiller på engelske "the Establishment Church" - statskirka. Denne klausulen sier at Kongressen ikke skal lage noen lov angående institusjonalisert religion og er blitt tolket som et forbud mot etableringen av et statlig religionsvesen, og videre som et forbud mot at én religion skal ha fortrinn framfor andre religioner eller ikke-religiøse livssyn.

Fra republikansk hold, hvor forslaget kom fra, ble det framholdt at dette lovforslaget især var utformet mot organisasjoner som vil fjerne plaketter med de ti bud og skildringer av Jesu fødsel fra offentlig eiendom og områder.

Forslagsstillerne mente slike liberale grupper farter landet rundt på jakt etter byer og stater som har en eller annen form for religiøse uttrykk i offentligheten som de kan fjerne, uavhengig av den støtten dette har i befolkningen.

Ifølge Washington Post kaller Caroline Fredrickson, direktør for ACLUs Washington kontor for lovgivende saker, tiltaket for "rødt kjøtt for det kristne høyre". Det er som kjent mellomvalg til Kongressen i USA i høst. At loven kommer til å passere i Senatet anser Fredrickson som usannsynlig, men ACLU vil likevel følge godt med. Hun mener formålet med denne loven er å underminere det amerikanske skillet mellom stat og kirke.

Konservative kristne grupper begynte å drive lobbyvirksomhet for lovforslaget etter at en Pennsylvaniadommer tilkjente ACLU og "Forente amerikanere for skille mellom kirke og stat" to millioner dollar. De hadde med suksess saksøkt skolestyret i Dover for å ha krevd at naturfaglærere skulle undervise i "intelligent design" ved siden av evolusjonsteorien.

Flere aktive ateister
Det religiøse høyres angrep på skillet mellom stat og kirke i USA og fokuset på religiøs ekstremisme etter 11. september er muligens årsaken et lite vindpust av økt tilslutning av aktive til ateist- og fritenkerorganisasjoner i USA.

- Lokale grupper popper opp overalt, sier Ellen Johnson, president i American Atheists, til Contra Costa Times.

Ifølge Johnson har det vært en økning i aktive grupper på 90 prosent i de siste seks årene. Altså i løpet av den perioden George W. Bush har sittet som president og den religiøse høyresiden har fått økt innflytelse over amerikansk politikk.

Også Freedom From Religion Foundation, en organisasjon som hovedsakelig overvåker at skillet mellom kirke og stat blir opprettholdt, opplever også medlemsvekst.

Økningen er ikke så imponerende i absolutte tall, verken for den amerikanske ateistorganisasjonen eller FFRF, sistnevnte har fått 1400 nye medlemmer på landsbasis i løpet de to siste årene.

Den nyeste undersøkelsen av amerikansk religiøs tilhørighet, the Baylor Religion Survey, har redusert antall amerikanere uten religiøs overbevisning til omkring 10 millioner.

Men begge organisasjoner melder om flere unge aktive der det tidligere var mye grått hår å se, noe de blant annet mener skyldes Internet. Og ser vi på bestselgerlista til Amazon.com denne uka, finner vi Sam Harris' "Letter to a Christian Nation", som kom denne uka, på 10. plass, og Richard Dawkins' "The God Delusion", som ikke kommer før i oktober (!), på 6. plass.

Ellen Johnsen mener ungdom har helt andre forutsetninger i forhold til hennes generasjon når det kommer til å finne et ateistisk ståsted. Ateisme har tidligere blitt sett på som et skittent ord, på lik linje med kommunisme i amerikansk sammenheng. Dette har endret seg.

Selv om amerikanske ateister og fritenkere er få, er det nok av kamper å engasjere seg i:

- Ingen annen tid I amerikansk historie har veggen mellom kirke og stat vært i slik fare, sier Annie Laurie Gaylor, president for Freedom From Religion Foundation til Contra Costa Times.

Nettsteder:
American Civil Liberties Union
American Atheists
Freedom From Religion Foundation