Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hver måned arrangeres det mellom to og seks alternativmesser i Norge. Kritisk masse er en reaksjon på dette. Arrangørene tar sikte på årlige konferanser.

Hver måned arrangeres det mellom to og seks alternativmesser i Norge. Kritisk masse er en reaksjon på dette. Arrangørene tar sikte på årlige konferanser.

Ny norsk skeptikerkonferanse i høst

Helga den 29.-31. oktober arrangeres skepsiskonferansen Kritisk masse i Oslo. - Tiden er overmoden for en motreaksjon, sier medarrangør Marit Simonsen.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2010 kl 14:00

Så langt er det klart at Simon Singh og Rebecca Watson blir de utenlandske gjestene.

Singh er en engelsk forfatter og vitenskapsjournalist som har laget en lang rekke populærvitenskapelige program for BBC, Radio 4 og Channel 4. Han har også vært i rettskamp med den britiske kiropraktikerforeningen etter en kritisk artikkel han skrev i The Guardian i april 2008.

Rebecca Watson er først og fremst kjent for bloggen Skepchick, og podcasten "The Skeptics' Guide to the Universe". Målet er å spre kritisk tenkning og skeptisisme blant kvinner over hele verden. Watson har fått en astroide oppkalt etter seg, og har siden 2006 gått ut pin-up kalendre med kjente kvinnelige om mannlige skeptikere.

I tillegg til Singh og Watson kommer flere av de mest kjente stemmene fra den norske skeptikerdebatten; Asbjørn Dyrendal, Erik Tunstad, Kristian Gundersen, Øystein Elgarøy og Bjørn Vassnes. I tillegg kommer Sissel Rogne, direktør i Bioteknologinemnda siden 1999 og professor i genteknologi siden 1992.

Tiden er overmoden for en motreaksjon

- Det er så mye oppmerksomhet rundt nyåndelighet, engleprinsesser og snåsamenn for tida, at vi tror tiden er overmoden for en motreaksjon. Det er bare å lese på kommentarfeltene i aviser og blogger. Det er mange som er i ferd med å få nok av alternativmedisin, spøkelser og synskhet, sier Marit Simonsen. Hun er med i arrangørgruppa bak konferansen.

I formålsdokumentet til konferansen vises det til en trendanalyse fra Synovate for 2010 som spår at vitenskapen og det beviselige vil få et oppsving fra i år.

- For aktive skeptikere har denne trenden vært observerbar i noen år allerede, heter det i formålsdokumentet.

Simonsen forteller at målet med konferansen er å spre glede over den forklaringkraften som ligger i de vitenskapelige metodene, samt fremme forståelse for vitenskapelig, kritisk tenking.

Men det er ikke i utgangspunktet noe mål å bli en stor, internasjonal konferanse.

- Vi får besøk av Simon Singh og Rebecca Watson. Det får holde. Vi ønsker først og fremst å ha en norsk konferanse, og å jobbe med den norske opinionen, sier hun.

Årets konferanse er den første i sitt slag. Målet er å ha årlige konferanser framover, forteller Simonsen.

Les mer om Kritisk masse-konferansen her