Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Paret vekslet forelskede blikk under seremonien.

Paret vekslet forelskede blikk under seremonien.

Norges første humanistiske partnerskap

Lørdag inngikk Lene Charlotte Ekelund (40) og Monica Valø (39) Norges første humanistiske partnerskap. Så vidt HEF kjenner til, er dette det aller første humanistiske partnerskapet i verden, og dermed en verdenshistorisk begivenhet.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2015 kl 10:12

Human-Etisk Forbund har allerede hatt vigselsrett for heterofile i to år, og etter en langvarig kamp har forbundet nå omsider også fått lov til å vigsle homofile partnere.

- Vi har slitt og jobbet for å få denne retten, sa vigsler Tormod Eng, så dette er virkelig en stor glede. Det er nesten som en ekstra syttende mai!

- Dette er en stor dag for oss, og en stor dag for Human-Etisk Forbund også, sa en spent og glad Monica Valø i forkant av seremonien. Vi er antagelig først ute i hele verden med dette, så slik sett er det en historisk begivenhet også, og det er jo veldig morsomt.

- Klart jeg har bryllupsnerver! Jeg har jo aldri giftet meg før. Men med min kjære ved min side går det nok bra. Det er jo det som er det viktigste, sa hun.

- Det var perfekt!
Vigsler Tormod Eng fra Human-Etisk Forbund holdt en personlig tale til paret der han snakket om deres egne drømmer og forventninger til samlivet, der rekkehus, hunden Lanzo og kjærlighet, smil og nytrukket kaffe om morgenen var viktige elementer. Han understreket også de humanistiske verdiene: kjærlighet, toleranse, likhet og gjensidig respekt, som partnerne har valgt å bygge sitt samliv på.

Etter vigselen og festen var det et litt trett, men svært lykkelig par som snakket med Fritanke.no:

- Det var så perfekt! Vi kunne ikke fått det bedre, vi fikk alt! Det var det største jeg har opplevd i livet! sa en storfornøyd Lene Ekelund. - Det var supervellykka! Knallbra! Både seremonien, maten og festen etterpå var helt perfekt!

- Vi er glade for at vi har fått anledning til å gjøre seremonien litt mer "vår egen", enn vi ville fått mulighet til i en borgelig seremoni på Tinghuset, sa partnerne. - Dette blir mer personlig. Vi har hatt to samtaler med vigsleren på forhånd, slik at han vet hvem vi er. Han var veldig flink, og vi kjente oss godt igjen i det han sa i talen.

- Ellers vil jeg gjerne si at det var stort for oss å være med på noe så historisk. Det å få lov til å få være med på å åpne nok en dør, også for andre mennesker, er toppen av lykke. Det er godt å se at verden nå går litt framover, istedenfor å gå baklengs inn i en ny Bondevik-regjering, bemerket Lene Ekelund.

- Godt å være gift nå

Både HEFs styreleder, Roar Johnsen, og seremonisjef Yngvild Kvaale var smilende til stede for å feire den historiske begivenheten og ta seg av tv-folk og journalister.

- Forskjellen mellom humanistisk partnerskap og en borgelig vigsel på Tinghuset er at et humanistisk partnerskap er en livssynsbasert seremoni. Dette betyr at når to voksne mennesker som vil leve sammen, velger et humanistisk partnerskap, viser de samtidig verden hvilke verdier de har, forklarte Kvaale.

- Den humanistiske vigselen eller partnerskapet er også en del av en større helhet der også andre viktige seremonier inngår, som navnefest, konfirmasjon og gravferd. Hovedforskjellen mellom oss og de religiøse så vel som de livssynsnøytrale seremoniene, er at vi understreker at vi lever her og nå, sa Roar Johnsen.

- Vent ikke til i morgen med å gi uttrykk for den varmen og kjærligheten dere føler for hverandre. La det skje nå! For våre liv foregår her og nå. Vi kjenner ikke morgendagen, sa Tormod Eng fra HEF i sin tale til paret. Han snakket også om kjærligheten som de to kvinnene bygger sitt forhold på:

- Kjærlighet er å ta vare på hverandre. Kjærlighet er å akseptere hverandre på godt og vondt, mange ganger uten ord. Kjærlighet er å forstå og akseptere ulikheter.

Så føyde han til partnernes egen definisjon: - Kjærlighet er å våkne til et varmt smil som holder seg fram til nytrukket kaffe!

For de to kvinnene som inngikk partnerskap var det en stor begivenhet å få være de første humanistiske partnerne, men vel så viktig var naturligvis deres egen personlige kjærlighetshistorie:

- Vi har følelsen av å ha ventet på hverandre i trettiåtte år, sa de. - Det er veldig godt å være gift nå.