Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
George Thindwa, leder for humanistforbundet i Malawi, med tre av de hekseanklagete han klarte å hjelpe under en heksejakt i en malawisk landsby.

George Thindwa, leder for humanistforbundet i Malawi, med tre av de hekseanklagete han klarte å hjelpe under en heksejakt i en malawisk landsby.

Norge støtter malawiske humanisters heksekamp

Norge støtter arbeidet mot overgrep og hekseanklager i Malawi med 3,8 millioner. Det lokale humanistforbundet er en av gruppene som får penger til sitt arbeid.

Publisert:

I flere afrikanske og asiatiske land arbeider lokale humanistorganisasjoner mot vold og forfølgelse av mennesker anklaget for hekseri. I Malawi tror over halvparten av befolkningen på eksistensen av hekseri. Men også i Malawi finnes en humanistorganisasjon som arbeider mot anklager om hekseri og overgrep, IHEU-medlemsorganisasjonen Association of Secular Humanism, med leder George Thindwa i spissen. Nå har organisasjonen fått støtte av den norske ambassaden i landet, som har satt av 3,8 millioner til tiltak for å bekjempe vold og overgrep mot mennesker anklaget for hekseri.

– Dette er del av vårt menneskrettighetsengasjement, uttaler den norske ambassadøren i Malawi, Asbjørn Eidhammer, til ABC Nyheter.

– Innenfor det jobber vi særlig mot vold mot kvinner. Folk i landsbyer og byer blir plaget, noen ganger jaget fra landsbyene sine. Til og med har vi hørt at folk blir drept på grunn av påstått hekseri. Det er særlig eldre kvinner som rammes.

Rapport viser at heksetro er

I 2012 var den norske norske ambassaden med og finansierte en rapport om utbredelsen av heksejakt og overgrep i Malawi. Rapporten viste at den utbredte og sterke troen på heksekunst i landet – en kartlegging i 2008 avdekket at 76 prosent av de spurte kjente til «hekser» og 62 prosent kjente noen som var blitt anklaget for hekseri – får mange og alvorlige konsekvenser. Og de som rammes er i hovedsak kvinner, barn og eldre.

Ambassadør Asbjørn Hammer sier til ABC-nyheter at den norske støtten i stor grad vil gå til informasjonsspredning og at midlene kanaliseres gjennom ulike organisasjoner.

For Malawi har en forordning fra 1910 som forbyr heksejakt og anklager om hekseri, og kunnskap om dette mener aktivistene det er viktig å spre.

Rapporten ble presentert i september i fjor. Ambassadør Asbjørn Hammer skrev i sin blogg om møtet, rapporten og George Thindwa.

Farlig arbeid for menneskerettigheter

Humanistforbundets leder, George Thindwa, forteller til den malawiske avisa Nyasa Times at støtten skal brukes til et treårig prosjekt, der organisasjonen vil arbeide for å utdanne folk til å forstå at hekseri ikke er et reelt fenomen. Målet er å få redusert vold og overgrep mot barn, kvinner og eldre som følge av hekseanklager. Prosjektet skal foregå i 11 distrikter i landet.

– Hekseri finnes bare i folks hoder. Hvis hekseri virkelig eksisterer, hvorfor er ikke jeg nå blitt forhekset etter mitt tilbud om 200 000 kwacha (ca 3000 norske kroner) til den som kan forhekse meg?, spør Thindwa retorisk.

George Thindwa og humanistforbundet har vært aktive i arbeidet med å stoppe slike forfølgelser. I en rapport på IHEUs nettsider skriver han om en heksejakt han kom over. Han hadde fulgt hjem en eldre kvinne som var anholdt for anklager om hekseri, da han fikk beskjed om at det foregikk en heksejakt i en landsby i nærheten. Der var en «heksejeger» i full sving med å lete etter en angivelig heks’ magiske amulett, som han også «fant» på kirkegården. Heksejegeren erklærte at denne ble brukt til å stjele penger fra folk, hvorpå den hekseanklagete ble smurt inn med mel.

Også en 80 år gammel kvinne ble anklaget for hekseri, smurt inn I mel og holdt tilbake mens heksejegeren jaktet etter ambuletter I huset hennes. Etter at Thindwa hadde kontaktet politet, ble han anholdt av landsbyvaktene som anklaget han for tre lovbrudd: fotografering, å ha gått inn på gravlunden uten tillatelse og å ha vært tilstede under heksejakten uten tillatelse. For dette måtte han betale en bot på 32 amerikanske dollar.

De hekseanklagete ble anholdt i en leir, der heksejegeren skulle komme å avsi dom etter at han hadde funnet alle amulettene «heksene» hadde brukt. Thindwa alarmerte politiet, som ankom og løslot de anklagete. Thindwa skriver at de ansvarlige for heksejakten I landsbyen ble arrestert, og at situasjonen I landsbyen etterhvert ble rolig. Noen av landsbyboerne takket ham for at han stoppet heksejakten.

Du kan lese hele rapporten på iheus nettisder.

Fritanke.no har tidligere skrevet en rekke saker om de nigerianske humanistenes arbeid mot hekseanklager og overgrep mot barn.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus