Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Fortsatt bor fordrevne jesidier fra Sinjar, jesidibyen, i flyktningleiren Khanki i Irak. HEF har støttet et Norsk Folkehjelp-drevet prosjekt for jesidikvinner her. Foto: NTB-Scanpix

Human-Etisk Forbund:

Norge må erkjenne folkemordet på jezidiene

Landsstyret i Human-Etisk Forbund krever at Norge også må bidra til at folkemordet på jezediene dokumenteres og at de ansvarlige straffes.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Folkegruppen jezidiene i Irak ble forsøkt utryddet av terrorgruppen Den islamske staten (IS). Norske myndigheter må definere dette som folkemord og bidra til å sikre jezidienes rettigheter, heter det i en uttalelse fra landsstyret i Human-Etisk Forbund (HEF), som var samlet sist helg.

FNs folkemordkonvensjon stadfester at handlinger som er begått i den hensikt å helt eller delvis ødelegge en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe, defineres som folkemord. IS har gitt tydelig uttrykk for at de ønsker å utrydde jezidiene, fordi IS anser jezidiene som vantro. IS har systematisk drept tusenvis av jezidier, ødelagt religiøse bygg, og bortført og voldtatt kvinner og barn. Da oppfylles kriteriene i folkemordkonvensjonen, og handlingene er dermed forbrytelser mot menneskeheten.

Å definere overgrepene mot og forfølgelsen av jezidiene som folkemord er viktig både juridisk og symbolsk. Andre land har allerede gjort dette, blant annet Canada, Australia, Frankrike, og Storbritannia.

Folkemordet må bli erkjent og dokumentert, både for å skape rom for forsoning og for rehabilitering av jezidiene i Irak. Det er viktig å forhindre at noe slikt skjer igjen.

Human-Etisk Forbund krever at:

o Utenriksdepartementet formelt slår fast at det jezidiene ble utsatt for var folkemord.
o Norge må bidra til at folkemordet dokumenteres og at de ansvarlige straffes.
o Norge må bidra til å sikre rettighetene til jezidier og andre minoriteter i Irak, blant annet gjennom styrking av politivesenet, domstoler, og forsoningstiltak som gjør det mulig med fredelig sameksistens.

Landsstyret er HEFs øverste organ mellom landsmøtene, og består av forbundets fylkesledere, Humanistisk Ungdom, og Sentralstyrets medlemmer.

Uttalelsen er en videreføring av forbundets tidligere engasjement for jezidiene. I desember i fjor stilte HEF, i likhet med Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Stefanusalliansen, seg bak et krav fra norske jezidier som ble sendt utenriksdepartementet.

HEF samarbeider også med Norsk Folkehjelp om et bistandsprosjekt for jezidi-kvinner i Irak.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...