Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Syriske flyktninger blir sendt ut av Norge fordi Dublin-avtalen åpner for at flyktninger som har oppholdt seg i et annet europeisk land, kan sendes tilbake dit for å få søknaden sin behandlet der.
 Foto: Scanpix/Microstock

Syriske flyktninger blir sendt ut av Norge fordi Dublin-avtalen åpner for at flyktninger som har oppholdt seg i et annet europeisk land, kan sendes tilbake dit for å få søknaden sin behandlet der. Foto: Scanpix/Microstock

Norge har sendt 177 syriske flyktninger ut av landet

Norge har sendt 177 syriske flyktninger til andre europeiske land. Flere menneskerettsorganisasjoner ber Norge slutte å bruke Dublin-avtalen.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2014 kl 14:24

Av de 177 flyktningene er 43 sendt til Italia, 25 til Spania og Tyskland, 22 til Sverige og 15 til Frankrike. Det viser tall fra 2011 til mai 2014 som NRK har hentet ut fra Politiets utlendingsenhet.

Reagerer

Amnesty International Norge, Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) og Norsk Folkehjelp reagerer på at Norge bruker Dublin-avtalen for syriske flyktninger.

Avtalen åpner for at flyktninger som har oppholdt seg i et annet europeisk land, kan sendes tilbake dit for å få søknaden sin behandlet. Den skal sikre at flyktninger ikke blir sendt fra land til land, og at ikke samme sak blir vurdert i flere land.

– Med tanke på den enorme flyktningutfordringen vi står overfor, og det bitte lille antallet syrere som klarer å komme seg til Norge, så synes vi det er utrolig smålig at Norge i det hele tatt velger å bruke Dublin-avtalen for å sende noen tilbake til et annet land i stedet for å behandle saken deres i Norge, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International Norge til NRK.

– Grotesk

Hun reagerer spesielt på at Italia er det landet som har fått flest syriske flyktninger fra Norge.

– Det er ganske grotesk, med tanke på at Italia har mottatt nærmere 60.000 flyktninger allerede så langt i år. De har sagt at de ikke kan ta imot flere, sier hun.

Dublin-avtalen ble også brukt til å sende den afghanske tolken Faizullah Muradi til Italia tidligere i år. Etter stort press instruerte Justisdepartementet at saken skulle behandles på nytt, og Faizullah fikk komme tilbake til Norge for å få søknaden behandlet her. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus