Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Pilene peker gjennomgående nedover for Den norske kirke.
 Foto: NTB Scanpix/Microstock

Pilene peker gjennomgående nedover for Den norske kirke. Foto: NTB Scanpix/Microstock

KOSTRA-tallene for 2014:

Nedgangen fortsetter for folkekirken

Under 75 prosent av befolkningen er nå medlemmer i den grunnlovsfestede folkekirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2015 kl 08:49

I dag ble de nyeste KOSTRA-tallene (for 2014) lagt fram, og som Fritanke.no har skrevet i flere år nå: Pilene peker fortsatt nedover for Den norske kirke. Antall medlemmer går ned – både i faktisk antall medlemmer og i andel av befolkningen. Medlemmene i Den norske kirke utgjør nå 74,3 prosent av befolkningen – og da er «tilhørige medlemmer», altså udøpte under 18 år som har minst en forelder som er medlem i Den norske kirke, også regnet med.

Dåpstallene synker

I fjor ble bare 35 100 personer døpt i Den norske kirke. Det er en nedgang på 4,2 prosent fra året før. SSB skriver at antall dåpshandlinger har sunket med 15 prosent siden 2010. Andelen døpte utgjør 59,3 prosent av årets fødte. Andelen kirkekonfirmerte av årskullet er på 62,9 prosent, mot 63,6 i 2013. Og bare knappe 35 prosent av alle ekteskap ble inngått i kirkelig regi i 2014.

I gjennomsnitt gikk hvert kirkemedlem til gudstjeneste 1, 5 gang i løpet av 2014. I realiteten er antagelig gjennomsnittet noe lavere, for vi kan regne med at en del av deltakerne på gudstjenester er ikke-medlemmer. For eksempel regnes deltagerne på julegudstjenester i skoleregi inn i det totale antallet gudstjenestegjengere.

Les mer utfyllende om tallene hos SSB.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus