Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Partileder i det ytterlig-gående nasjonalist-partiet Sverige-demo-kraterna, Jimmie Åkesson, er fornøyd med resultatet i kirkevalget.

Partileder i det ytterlig-gående nasjonalist-partiet Sverige-demo-kraterna, Jimmie Åkesson, er fornøyd med resultatet i kirkevalget.

Nær doblet kirkeoppslutning for høyreekstremt parti

Det ytterliggående nasjonalistpartiet Sverigedemokraterna fikk økt sin oppslutning fra fire til sju representanter i det svenske kirkevalget.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2009 kl 18:06

Søndag var det kirkevalg i Svenska kyrkan, svenskenes versjon av Den norske kirke.

I vårt naboland er det de politiske partiene som stiller lister til kirkevalget. Det gjorde også det ytterliggående nasjonalistpartiet Sverigedemokraterna. Før valget hadde de som mål å doble sin representasjon til Kirkemøtet - Svenska kyrkans høyeste organ.

Det greide de også, nesten. Resultatet fra gårsdagens valg viser at de økte sin representasjon fra fire til sju delegater. Til sammenligning fikk det største partiet, Socialdemokraterna, 71 delegater.

- Tross sterk motstand fortsetter vi framgangen og nesten fordobler vår oppslutning. Dette lover godt for det kommende riksdagsvalget, sier leder i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, i en pressemelding.

Sterke bånd til nynazisme

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, har interessert seg for høyreekstremisme i mange år. Han forteller at Sverigedemokratene ble startet av mennesker som var med i, eller senere dukket opp i nazistiske partier. I dag har de imidlertid forandret seg veldig, forteller han.

- De er ikke lenger et nazistisk parti, men det dukker stadig opp lik i skapet. Sveriges Radio avslørte nylig at Sverigedemokratenes ungdomsavdeling sang nazisanger på en samling de hadde, forteller han.

Les mer i denne saken.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook