Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ordfører i Gaular, Mathias Råheim (H), tror det blir slutt på kommunens praksis med konfirmasjonsundervisning i skoletida nå i september.
 Foto: Gaular kommune + Statens kartverk

Ordfører i Gaular, Mathias Råheim (H), tror det blir slutt på kommunens praksis med konfirmasjonsundervisning i skoletida nå i september. Foto: Gaular kommune + Statens kartverk

Nå er det bare Gaular igjen

... og der blir det trolig slutt i september, sier ordføreren.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2016 kl 16:30

Norsk lov sier at konfirmasjonsundervisning i skoletida ikke skal skje med mindre særskilte grunner tilsier det.

For bare få år siden var det seks kommuner i Sogn og Fjordane som mente at forholdene i deres kommune var så særskilte at de var nødt til å påberope seg unntak fra loven.

Nå har dette endret seg. I løpet av de siste årene har kommunene Askvoll, Fjaler og Jølster sluttet med det, mens i Flora valgte presten selv å trekke seg tilbake fra skolen. Det siste vedtaket, i Gloppen kommune, kom i juni.

Dermed er Gaular den eneste kommunen i Sogn og Fjordane der det fortsatt tillates konfirmasjonsundervisning i skoletida.

Gaular-ordfører tror de slutter seg til

Men det kan det også bli slutt om kort tid, melder ordfører i Gaular, Mathias Råheim (H), til avisen Firda.

– Jeg skal ikke forskuttere et vedtak, men jeg har snakka med så mange i det siste om dette at jeg har en anelse om hvilken vei det bærer. Dessuten er det ikke lovlig å ha det slik heller, sier han til Firda.

Ordføreren melder at saken skal opp i førstkommende kommunestyre i september.

Kristelig Folkeparti, som normalt er sterke tilhengere av konfirmasjonsundervisning i skoletida, anser ikke saken som veldig viktig, sier gruppeleder for partiet i Gaular, Norunn Lunde Furnes, til avisen.

– For Krf er det ikke kjempeviktig å beholde konfirmantundervisingen i skoletida. Det jeg kan tenke meg, er høre hva ungdommene selv mener, og hva kirken mener. Det var utgangspunktet vårt sist saken var oppe, og som førte til at vi stemte for å beholde ordningen, seier hun.

Tror ikke det hadde skjedd uten Human-Etisk Forbund

Human-Etisk Forbund i Sogn og Fjordane har i lang tid kjempet for å få slutt på konfirmasjonsundervisning i skoletida.

Nå ser kampen ut til å lykkes, noe organisasjonssekretær Astrid Hammer Bolstad er svært fornøyd med.

– Hvis Gaular avskaffer ordningen er det et historisk vedtak. Da har ikke lenger Sogn og Fjordane noen kommuner med konfirmasjonsundervisning i skoletida, og det er selvsagt kjempebra. Men vi får se om det blir noe et vedtak da. Jeg føler meg ikke sikker før vedtaket er i boks, sier hun.

– I hvilken grad skal Human-Etisk Forbund ha æren for det som har skjedd?

– Jeg skal være såpass ubeskjeden og si at hvis ikke vi hadde presset på over lang tid, så hadde dette fortsatt ligget i dvale i mange kommuner. Men det er selvsagt ikke bare vi som skal ha æren. Mange lokalpolitikere har engasjert seg i saken også, sier hun.

– Hva konkret har Human-Etisk Forbund gjort?

– Det er så mye gjennom mange år. Det startet med at jeg hadde mye dialog med skolene når det gjelder informasjon om Humanistisk konfirmasjon, som vi også ble nektet en del steder. Da fikk vi kontakt med mange. I 2014 sendte vi brev til alle kommuner tillater dette, og informerer dem om hva loven sier. Hele tiden har vi jobbet systematisk mot kommunene, som oftest i samarbeid med lokale politikere, sier hun.

Astrid Hammer Bolstad tror konfirmantundervising i skoletida er på vei ut over hele Norge, noe hun selvsagt ser på som en positiv utvikling.

Les hvorfor Vestvågøy i Nordland fortsatt har ordningen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus