Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slikt vil ikke Diesterweg Gymnasium i Berlin ha noe av på skolens område.

Slikt vil ikke Diesterweg Gymnasium i Berlin ha noe av på skolens område.

Muslimsk elev nektes å be på tysk skole

Det høyeste nivået i Berlins forvaltningsdomstol gir en skole rett til nekte en 16-år gammel muslim å be i skoletiden.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2010 kl 14:54

Det var hensynet til de andre elevene og behovet for livssynsnøytralitet som veide tyngst da det høyeste nivået i Berlins forvaltningsdomstol i forrige uke avslo en 16 år gammel muslims rett til å be i skoletiden på Diesterweg Gymnasium i Berlin.

Saken har versert i rettsystemet siden 2007. Da ble gutten bedt om å slutte å be i skolens fellesarealer av skolens rektor, Brigitte Burchhardt. Begrunnelsen var at det er mange livssyn representert på skolen, noe som fordrer livssynsnøytralitet, samt at bønnen sjenerte de andre elevene.

Den muslimske eleven klagde, og fikk i første omgang lov til å be i et eget rom utenfor undervisningstiden. Denne forordningen ble stadfestet av et lavere nivå av Berlins forvaltningsdomstol i mars 2008, og skolen ble bedt om å tilby et egnet bønnerom.

Dette kjennelsen ble imidlertid anket av skolemyndighetene i Berlin, som understreket hvor viktig det er at skolen er religionsnøytralt område.

Ikke forpliktet til å stille med bønnerom

Sist torsdag falt dommen i det øverste nivået av Berlins forvaltningsdomstol. Skolen er ikke forpliktet til å tilby et eget bønnerom, og de kan nekte ham å be i felleslokalene. Argumentene var at dette sikrer religionsfriheten for de andre elevene, foreldreretten, samt behovet for fred og et godt læringsmiljø på skolen.

- Dette er en bra dag for Berlins skoler, sa rektor Brigitte Burchhardt til det tyske nyhetsbyrået DPA etter kjennelsen.

Det er ventet at saken blir anket til Tysklands nasjonale/føderale forvaltningsdomstol.

Kilde: Der Spiegel