Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Rettssaken mot Anders Behring Breivik er i gang, og presseoppbudet fra inn- og utland er massivt utenfor Tinghuset i Oslo.
 Foto: Kirsti Bergh

Rettssaken mot Anders Behring Breivik er i gang, og presseoppbudet fra inn- og utland er massivt utenfor Tinghuset i Oslo. Foto: Kirsti Bergh

– Minner om uttalelser i krigsforbryterdomstolen i Haag

Forfatter Audhild Skoglund skriver bok om soloterrorisme og følger rettssaken mot Anders Behring Breivik. Hun synes Breiviks utsagn i retten tydeliggjorde hvordan dette er en ideologisk begrunnet forbrytelse. (16.4.2012)

Publisert:

Forfatter, skribent og folklorist Audhild Skoglund følger rettssaken som en av de akkrediterte. Hun sitter ikke i selve salen, men i en av salene utenfor Tinghuset hvor presseakkrediterte følger rettssaken. Bakgrunnen for hennes tilstedeværelse er arbeidet med boka Akopalypse. De ensomme ulvenes terror, som kommer på Humanist forlag til høsten.

– Jeg skriver med ideologien bak soloterrorisme som et hovedfokus, og sammenligner ikke bare høyreekstrem ideologi, men ser generelt på ideologi som fører til at folk begår ekstreme handlinger. Disse «ensomme ulvene» deler gjerne verden inn i fundamentalt ondt og godt, og det blir en stor kosmisk kamp hvor de selv fremstår som halvt religiøse skikkelser som setter i gang apokalypsen som skal føre til at verden omkalfatres helt.

– Breivik hadde jo en sånn kommentar innledningsvis nå om at han ikke anerkjente retten, blant annet begrunnet med at den hadde mandat fra de politiske partiene som støttet multikulturalismen. Det minner meg om lignende uttalelser fra tiltalte i Krigsforbryterdomstolen i Haag. Det tydeliggjør hvordan dette handler om ideologi, det er en ideologisk begrunnet forbrytelse. Det er jo også varslet at det kommer til å bli vektlagt fra forsvarerne. Hvorvidt det er ideologisk begrunnet eller ikke vil jo være en viktig del av vurderingen om tilregnelighet. Det er dette kampen blir stående om.

– Hva er det du først og fremst er opptatt av der du sitter?

– Jeg er veldig spent på forklaringa hans. Advokat Lippestad har forberedt oss på at vi får presentert en veldig brutal ideologi og at det blir en brutal forklaring, fordi han ikke angrer noen ting og helst skulle ha gått lenger. Jeg er veldig spent på hans kroppsspråk og stemmeføring når han framfører dette. Vil han framstå som ravende gal eller som samlet og besluttsom. Jeg tror helst det blir det siste, og det er det som virker skremmende på mange å skulle ta innover seg.

Hun er som veldig mange andre opptatt av hvordan bevisføringen og vitneføringene som skal avklare tilregnelighetsspørsmålet vil gå.

– Alle øyne vil være på hans opptreden da. Personlig synes jeg det er litt synd at ikke hans forklaring ikke blir kringkastet. Jeg har hørt kommentarer på at vi vanlige mennesker ikke er så dårlige på å vurdere om noen er sprø eller ikke, selv om vi ikke kan sette rett diagnose på det. Jeg tror egentlig at med så stor interesse hadde det vært bra å kringkaste. At man får se elendigheten med egne øyne.

Hun tror Breiviks framtreden blir en utfordring å forholde seg til for tilhørerne.

– Foreløpig har ikke Breivik sagt mye, og det han har sagt var som forventet. Men det er noe av det interessante ved rettsaken her at vi må ta innover oss personen Breivik, som snakket med myk stemme, smilte vennlig da han tok aktoratet, de sakkyndige og dommerne i hånda. Jeg tror det blir ganske sterkt å høre de meningene, og lære seg å kombinere det med en tilsynelatende høflig mann som smiler på steder hvor de andre ikke synes det passer.

I rettens første dag gråt Breivik da aktor viste propagandavideoen hans. Skoglunds tolkning av gråten sammenfaller med andre kommentatorers:

– Jeg oppfattet det som at han ble rørt av sin egen propagandavideo, ikke som noen form for skyldfølelse eller empati. Han er nok fornøyd med verket sitt.
Mens folk flest har forsøkt å legge terroren bak seg, har Audhild Skoglund jobbet med temaet siden 22. juli skjedde. Hvordan opplevde hun det emosjonelle i dag?

– Jeg har forberedt meg ganske lenge, men har trengt tid på å få det på avstand. Da de leste opp tiltalebeslutningen i dag, så jeg det var mange i retten som sleit. Det var også tung og alvorlig stemning der jeg satt. Men det er klart, jeg har jobbet med denne saken en stund, og gått inn i fakta og detaljer i saken. Jeg har lest dokumenter i timesvis hver dag etter at terroren skjedde. Så jeg har øvd meg i å koble av følelsene, det er nødvendig hvis man skal få analysert saken.

Fritanke.no kommer ikke til å dekke terrorrettssaken, men Audhild Skoglund vil innimellom kommentere fra den med utgangspunkt i sitt arbeid med den kommende boka.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus