Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her vil ikke Oslos politikere ha noe religiøs forkynnelse. Foto: Kjetil Ree

Her vil ikke Oslos politikere ha noe religiøs forkynnelse. Foto: Kjetil Ree

Mile: - Helt feil å kalle våre seremonier "forkynnelse"

#Det politiske flertallet i Oslo ønsker ikke å leie ut rådhuset til religiøse møter. KrF mener det også bør ramme Humanistisk konfirmasjon. Men HEF få...

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2008 kl 21:29

Det politiske flertallet i Oslo ønsker ikke å leie ut rådhuset til religiøse møter. KrF mener det også bør ramme Humanistisk konfirmasjon. Men HEF får fortsette som før.

Tekst: Even Gran
Publisert: 19.8.2008

Det er flertall i Oslo bystyre for å nekte å leie ut ankomsthallen i Oslo rådhus til religiøse møter. Den kjente pastoren Egil Svartdal har ønsket å leie lokalet til et kristent forkynnende arrangement, men det får han altså ikke. Dermed et nytt prinsipp etablert.

Vedtaket rammer imidlertid ikke Human-Etisk Forbund, som siden 50-tallet har brukt Oslo rådhus til konfirmasjonsseremonier.

- Et flertall mener det er viktig at denne tradisjonen videreføres, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til NRK.

Varaordfører Aud Kvalbein (KrF) er uenig.

- Jeg mener man må behandle tros- og livssynssamfunn likt, og da bør man lage regler som alle blir behandlet utifra. Human Etisk Forbund er et livssynssamfunn, så da bør de også vurderes etter vanlige regler, mener hun.

- Humanistiske seremonier er ikke "forkynnelse"
Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, er fornøyd med at forbundet kan fortsette å bruke Oslo rådhus.

- Jeg er glad for at vi får fortsette, men jeg vil helst slippe å mene så mye om hvem som ellers bør få bruke det. Det får bli opp til Oslo bystyre, sier hun.

- Er det ikke forskjellsbehandling når HEF slipper til med Humanistisk konfirmasjon mens andre nektes å ha forkynnende arrangement i Rådhuset?

- Nei, det synes jeg ikke. Det er helt feil å kalle våre seremonier "forkynnelse". Vi bestreber oss på å ha så åpne og samlende seremonier som mulig. Målet med Humanistisk konfirmasjon er å hjelpe konfirmantene til selv å velge hvilket livssyn som passer for dem, sier hun.

Mile legger til at det ikke er noe medlemsskapskrav verken for konfirmanter eller deltagere.

- Vi bruker kort sagt ikke disse seremoniene til å "forkynne humanisme". De brukes ikke til aktiv verving på noen måte, understreker hun.

Flertall Dnk-medlemmer på HEF-seremonier

Mile poengterer at flertallet av de som er tilstede på en humanistisk seremoni ikke er medlemmer av HEF.

- Sannsynligvis er flertallet medlemmer i Den norske kirke, sier hun.

Mile understreker også at borgerlig/humanistisk konfirmasjon i Oslo rådhus er en lang tradisjon.

- Dette er en tradisjon fra før forbundet ble stiftet i 1956, og det setter vi selvsagt stor pris på at vi får fortsette med, sier hun.