Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det blir ikke noen kristen formålsparagraf i EUs grunnlov.

Det blir ikke noen kristen formålsparagraf i EUs grunnlov.

Merkel gir opp Gud i EUs grunnlov

#Tysklands forbundskansler Angela Merkel har gitt opp forslaget om å få en kristen formålsparagraf inn i EUs nye grunnlov. I fjor fremmet hun et forsl...

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2007 kl 11:48

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har gitt opp forslaget om å få en kristen formålsparagraf inn i EUs nye grunnlov. I fjor fremmet hun et forslag om dette i samarbeid med pave Benedikt XVI.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert: 24.5.2007

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel fortalte Europas religiøse ledere på tirsdag at det ikke er noen sjanser for å få nevnt verken Gud eller "Europas kristne røtter" i den nye versjonen av EUs grunnlov som skal utarbeides i løpet av 2007. Hun gir derfor opp forsøket.

Merkel har måttet innse at det er svært liten støtte blant Europas regjeringer til å åpne for en ny runde om dette.

- Jeg skulle gjerne ha fått inn en slik referanse, men jeg må bare bøye meg for flertallet, sa Merkel ifølge Humanist Network News.

Stor seier for Roy Brown
At Angela Merkel nå gir opp kampen for å skaffe EU en kristen formålsparagraf er en stor seier for oppropet "A secular vision for Europe" som Fritanke.no har skrevet om tidligere.

Dette er et initiativ fra den tidligere lederen i den internasjonale humanistunionen IHEU, Roy Brown. Målet med aksjonen har vært å protestere mot Merkels initiativ og uttalelser som paven kom med i den sammenhengen, samt å bevisstgjøre opinionen på hvor viktig det er at EU holdes sekulært.

Gjennom høsten 2006 bygget han opp en allianse av innflytelsesrike folk og opinionsledere fra en rekke EU-land som på ulikt vis skulle bidra til å hindre Merkel i å få flertall for sitt initiativ. Alliansen samlet seg om den såkalte Brussel-deklarasjonen som slår fast at Europa må bygge på sekulære verdier. Vår egen stortingspresident Thorbjørn Jagland var blant de som skrev under.

Mile fornøyd

HEFs generalsekretær Kristin Mile er svært fornøyd med utfallet av denne saken.

- Dette var en gledelig nyhet for oss. Og vi skal ikke se bort fra at Roy Browns aksjon kan ha hatt en innvirkning på utfallet, sier hun.

Les Fritanke.nos sak "Jagland støtter opprop for sekulært Europa"