Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF-sympatisør Bent Høie fra Høyres stortingsgruppe er lite fornøyd med HEFs støtte til regjeringens liberaisering av bioteknologiloven. Foto: Stortinget

HEF-sympatisør Bent Høie fra Høyres stortingsgruppe er lite fornøyd med HEFs støtte til regjeringens liberaisering av bioteknologiloven. Foto: Stortinget

Mener HEF har tråkket feil i bioteknologisaken

#Stortingsrepresentant og HEF-sympatisør Bent Høie fra Høyre er overrasket og skuffet over forbundets holdning til den nye bioteknologiloven. - Det er...

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2007 kl 23:01

Stortingsrepresentant og HEF-sympatisør Bent Høie fra Høyre er overrasket og skuffet over forbundets holdning til den nye bioteknologiloven. - Det er ikke i tråd med god humanistisk tenkning å støtte regjeringens liberale lovforslag, mener han.

Tekst: Even Gran
Publisert: 9.3.2007

- Det overrasker meg at Human-Etisk Forbund (HEF) støtter regjeringens liberale bioteknologilov, all den tid forbundet framstår som konsekvent humanistisk i de fleste andre saker, sier han.

Høie understreker at hva vi skal tillate av bioteknologiske metoder, koker ned til et spørsmål om det er riktig å sortere menneskeverd. Her bør alle humanister ha en ryggmargsrefleks. Er det for eksempel riktig å velge bort et foster med en arvelig sykdom framfor for et barn uten dette? Har dette barnet mindre rett på livet? spør han.

Høie hadde forventet at HEF stilte seg mer skeptisk til de metodene som foreslås i bioteknologiloven, som åpner nettopp for fosterutvelgelse av denne typen. Han mener en restriktiv holdning til dette harmonerer langt bedre med et humanistisk livssyn, enn regjeringens liberalisering.

- Jeg synes det er dumt at HEF med denne holdningen lar de kristne få nærmest monopol på å forsvare menneskeverdet i denne saken. HEF burde heller ha gått i allianse med de kristnes og de funksjonshemmedes organisasjoner for menneskets egenverdi og mot sorteringsamfunnet, mener stortingsrepresentanten.

Bedre enn senaborter
- Så lenge det er tillatt å utføre senaborter på foster som har alvorlige arvelige sykdommer og lignende, er det bedre å gjøre dette på egg-stadiet, sier fagsjef i HEF, Bente Sandvig. Det er hun som har utarbeidet HEFs høringsuttalelse til den nye bioteknologiloven.

Hun synes det viktigste er å konsentrere seg om livskvaliteten til de menneskene som faktisk lever.

- De tiltakene det åpnes for i den nye bioteknologiloven er ting som vil redusere lidelse og bedre menneskers livskvalitet. Jeg synes det er vanskelig å være motstander av det, selv om jeg også mener det bør være begrensninger, sier hun og understreker at HEF har konkludert med at den nye bioteknologiloven holder seg innenfor disse grensene.

Sandvig liker ikke ordbruken som motstanderne av loven omgir seg med.

- Ord som "sorteringssamfunn" og "designerbaby" er politiske slagord jeg ikke liker. Ordbruken er et spark til de foreldrene som i en sårbar situasjon har sett seg nødt til å bruke en av disse teknikkene, sier hun.

Sandvig poengterer også at HEF ikke er så uenige med de kristne som Høie gir inntrykk av.

- Den norske kirke åpner for like mye som HEF, unntatt det som gjelder såkalt preimplantasjonsdiagnostikk, som ble aktualisert gjennom den mye omtalte Mehmet-saken, forteller hun.

Hele HEFs høringsuttalelse kan du lese her