Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Timothy Abbott ble tatt da et overvåkningskamera filmet mens han trente på et treningsstudio. SE VIDEO.

Timothy Abbott ble tatt da et overvåkningskamera filmet mens han trente på et treningsstudio. SE VIDEO.

«Medium» dømt for trygdesvindel skal holde foredrag for norske spiritualister

Det britiske «mediet» Timothy Abbott har nettopp kommet ut av fengsel. I oktober stiller han opp for Norsk spiritualistforening.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2016 kl 19:13

«Tim Abbott er tilbake» heter det i arrangementsoversikten til Norsk spiritualistforening. Den 12. oktober skal han «demonstere mediumskap» sammen med leder av Norsk spiritualistforening, André Kirsebom.

Ifølge Abbotts hjemmeside på nettet er han en «Spiritual Clairvoyant Medium and Tutor» som ble oppmerksom på åndeverdenen i svært ung alder. Han har studert mediumskap i over 30 år, heter det.

Timothy Abbott beskriver seg selv som en åndelig rettleder og en av Storbritannias best dokumenterte medier. Han er høyt etterspurt i land som Østerrike, Tyskland, Sveits, Norge, Island og Canada, hevdes det på nettsida.

Dømt for trygdesvindel

I fjor gikk det imidlertid galt for det Timothy Abbott og kona Jeanette. Da ble paret dømt for å ha svindlet den britiske staten for til sammen over 1,8 millioner kroner (170.000 pund).

Ekteparet hadde da i lang tid hevet trygdeytelser som om de var funksjonshemmet. Timothy Abbott kunne nesten ikke gå, hevdet de. Kona Jeanette Abbott fikk også store summer over mange år fra staten for sin påståtte funksjonshemming.

Hun ble avslørt da hun i 2012 ble observert mens hun handlet på en butikk og bar på en skulderveske. Timothy Abbott ble avslørt på et treningsstudio der han ble han filmet mens han løftet vekter, løp på tredemølle, rodde på romaskin og syklet på ergometersykkel.

I mars i fjor ble Timothy Abbott dømt til åtte måneders ubetinget fengsel, mens kona Jeanette Abbott fikk en åtte måneders betinget dom, skriver blant andre Daily Mail, Daily Express og BBC.

Kirsebom: – Han har sonet sin straff

Nå som dommen er sonet, kan Abbott fortsette sin karriere som «klarsynt medium». I oktober kommer han til Oslo for å «demonstere mediumskap» for Norsk spiritualistforening.

Leder i Norsk spiritualistforening, André Kirsebom, mener Timothy Abbott har sonet sin straff, og at det ville ha vært galt å nekte å ha ham som foredragsholder på grunn av trygdesvindelsaken.

– Det er et grunnleggende rettsprinsipp at man bør få tilgivelse når man har sonet sin straff. Jeg ser ingen grunn til å gi ham en ekstrastraff ved å slutte å invitere ham. Abbott har innrømmet hva han har gjort, tatt sin straff og endret livet sitt. Det holder for oss. Vi må gi mennesker en ny mulighet. Det prinsippet har man i ulike trossamfunn, også blant humanetikere vil jeg tro, sier Kirsebom.

Han mener det ville ha vært annerledes hvis Abbott hadde jukset med mediumskapet sitt.

– Da ville det ha vært vanskeligere å invitere han, men trygdesvindelen har jo ingenting med hans virke som medium å gjøre. Timothy Abbott har vært hos oss mange ganger før og demonstrert sin ekthet. Han jobber forresten gratis for oss, så det er ikke noe svindel involvert her. Vi dekker bare reiseutgiftene, forteller Kirsebom.

– Hva tenker du om det han har gjort?

– Det er selvsagt noe han ikke burde ha gjort og noe som ikke bør forekomme. Men jeg synes en del mennesker i Norge bør være forsiktig med å dømme, for trygdesvindel er en av de vanligste forbrytelsene i Norge også, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus