Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
SV-politiker Martin Bjerke fra Lørenskog fikk viljen sin i nesten to måneder. Men så var det slutt.

SV-politiker Martin Bjerke fra Lørenskog fikk viljen sin i nesten to måneder. Men så var det slutt.

Lørenskog er atter kristnet

#SVs Martin Bjerke fikk før jul med seg et knappest mulig flertall av Lørenskog kommunestyre til å fjerne formuleringen om kristent verdigrunnlag fra ...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2007 kl 13:20

SVs Martin Bjerke fikk før jul med seg et knappest mulig flertall av Lørenskog kommunestyre til å fjerne formuleringen om kristent verdigrunnlag fra kommunens barnehagevedtekter. Men nå har flertallet snudd. Lørenskog er atter kristnet.

Tekst: Even Gran
Publisert 12.2.2007

I forrige uke ble kristendommen gjeninnført i barnehagevedtektene til Lørenskog kommune. Det skjedde med et betryggende flertall; 34 mot 13. Mindretallet bestod av sju utbrytere fra Arbeiderpartiet samt hele SV-gruppa på seks.

Det var den 13. desember i fjor at varaordfører Martin Bjerke fra SV foreslo å fjerne de kristne formålsformuleringene fra kommunens barnehagevedtekter. Kommunestyret var delt på midten og forslaget ble vedtatt med Ap-ordfører Åge Tovans dobbeltstemme.

Siden den gang har hele Frp-gruppa og noen utbrytere fra Høyre ombestemt seg og sluttet seg til de som stemte mot Bjerkes forslag i desember; KrF, Venstre samt deler av Høyre og Ap.

Rådmannen: Fullt lovlig vedtak
Vårt Land skriver den 9.2 at kommunestyret konkluderte med at vedtaket fra 13. desember "ikkje er lovleg sidan det er barnehagelova som fastset føremålet i barnehagane."

Dette er i strid med Lørenskog kommunes egen utredning.

I Rådmannens redegjørelse slåes det fast at Barnehageloven ikke kan tolkes slik at en barnehageeier (kommunen) gjenta den kristne formålsparagrafen fra overliggende lovverk i de lokale vedtektene. Dette er bare et krav hvis barnehageeieren ønsker å hevde et annet formål enn det som er fastslått i loven, skriver Rådmannen i sin juridiske saksutredning.

Rådmannen konkluderer derfor med at kommunens vedtak fra desember er lovlig.

Rådmannen slår imidlertid fast at vedtaket ikke representerer noen endring for kommunens barnehager.

- Barnehagene må fortsatt forholde seg til Barnehagelovens ufravikelige bestemmelse i § 1 annet ledd om å "hjelpe til med å gi barna en oppdragelse i samsvar med kristne grunnverdier", står det i saksnotatet.

Forslagsstilleren Martin Bjerke fra SV understreket også dette poenget overfor Fritanke.no da vi intervjuet ham i januar.

- Lovene gjelder uansett. Det er ikke nødvendig å gjenta dem i kommunale vedtekter for at de skal gjelde, poengterte Bjerke.

Hans politiske mål med å fjerne formuleringene har vært å gi et klart politisk signal om hva han og SV mener bør skje med de kristne formålsparagrafene på nasjonalt nivå.

Saken ble realitetsbehandlet isteden

Det var en lovlighetskontroll av vedtaket som egentlig skulle behandles i Lørenskog kommunestyre i forrige uke. Og da ikke først og fremst lovligheten av å i det hele tatt vedta noe slikt.

Hovedinnvendingen gikk på om saken rent juridisk ble lovlig behandlet den 13. desember, da Martin Bjerke fikk gjennom dette etter et benkeforslag. Fire representanter fra KrF, Høyre, Frp og Venstre hadde levert inn klage på dette.

En av dem, KrFs Siv Tove Engebråten, sa til Fritanke.no i januar at hun først og fremst var opprørt over måten denne saken ble vedtatt på.

- En slik viktig prinsippavgjørelse kan ikke komme etter et benkeforslag der representantene ikke har fått tid til å forberede seg, slo Engebråten fast.

Forslaget om lovlighetskontroll ble imidlertid avvist, og hele saken ble isteden realitetsbehandlet på nytt, men det resultat at de kristne formålsformuleringene ble gjeninnført.