Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Levi Fragells selvbiografi Vi som elsket Jesus kommer på Humanist forlag i september.

Levi Fragells selvbiografi Vi som elsket Jesus kommer på Humanist forlag i september.

Levi Fragells selvbiografi kommer til høsten

I september kommer selvbiografien til mangeårig leder i HEF, Levi Fragell. Det blir et krasst oppgjør med virksomheten som pinsepredikant i ungdommen, lover forlaget.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2010 kl 16:09

- Vi skal ikke se bort fra at en noen av detaljene kan bli sårende for folk som jeg slett ikke vil noe vondt. Men jeg føler meg moralsk forpliktet til å ta et oppgjør i full offentlighet med det jeg selv har gjort. Og da må jeg ta med de detaljene som trengs for at folk skal forstå hva jeg snakker om, sier Levi Fragell til Fritanke.no.

I september kommer selvbiografien hans på Humanist forlag. Den har tittelen "Vi som elsket Jesus".

Detaljert om bruddet

Levi Fragell (71) er mest kjent for sitt virke i Human-Etisk Forbund, både som generalsekretær, rådgiver og samfunnsdebattant. Til tross for at han i dag er pensjonist, er han fortsatt aktiv som debattant og foredragsholder, både på vegne av Human-Etisk Forbund og på vegne av Foreningen Retten til en verdig død.

Fragell vokste opp med pinsekristendom. Faren hans var den kjente predikanten Øyvind Fragell. Som 19-åring fikk Levi Fragell seg jobb som pinsekristen pastor, en jobb han frivillig forlot da han var 22.

- Dette innledet en prosess fram til jeg i slutten av 20-åra måtte innse at jeg ikke lenger hadde noen kristen tro, forteller han.

Selvbiografien handler først og fremst om barne- og ungdomsårene, og tiden fram til han forlot pinsebevegelsen og kristentroen.

- Tiden i Human-Etisk Forbund legger jeg ikke like stor vekt på. Boka handler mest om mine private erfaringer og prøvelser fram til bruddet. Det var et ganske dramatisk oppgjør som jeg bruker mye plass på, og beskriver i detalj, forteller han.

For første gang i offentligheten

Fragell bekrefter at mye av det han skriver i boka er ting han aldri før har snakket om i offentligheten, og som han tror vil vekke oppsikt. Flere detaljer vil han imidlertid ikke røpe nå.

Ifølge forlagets forhåndsomtale kan leserne vente seg et krasst oppgjør.

- Levi Fragells memoarer er en fortelling om et liv som til nå har rommet store kontraster. Boka er ikke bare et tidsbilde fra et miljø og en barndom som er ukjent for de fleste, men også en reise i et menneskes åndelige utvikling som få har vært igjennom. Her finner du blant annet vakre barndomsskildringer. krasse oppgjør med både egen og andres virksomhet som predikanter og det store engasjementet for humanismen, både nasjonalt og internasjonalt.