Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Konspiranoia inneholder artikler om alt fra hekser, frimurere og det norske UFO-miljøet, til antisemittisme, Dyrets tegn, farlige strekkoder og "konspirasjonsteorienes greatest hits".

Konspiranoia inneholder artikler om alt fra hekser, frimurere og det norske UFO-miljøet, til antisemittisme, Dyrets tegn, farlige strekkoder og "konspirasjonsteorienes greatest hits".

Les Konspiranoia på Dagbladet.no

#I jula la Dagbladet.no ut alle artiklene fra boka Konspiranoia fra Humanist forlag. Aldri før har kommentarinnleggene vært lengre. Tekst: Even Gran...

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2008 kl 11:19

I jula la Dagbladet.no ut alle artiklene fra boka Konspiranoia fra Humanist forlag. Aldri før har kommentarinnleggene vært lengre.

Tekst: Even Gran
Publisert: 9.1.2008

Interessen for konspirasjonsteorier er stigende, og i jula la Dagbladet.no ut hele boka Konspiranoia som kom ut på Humanist forlag i 2003. De 13 kapitlene i boka ble lagt ut som enkeltstående artikler, med kommentarmulighet under hver artikkel.

Forlagssjef Bente Pihlstrøm er svært fornøyd med oppmerksomheten.

- Vi merker det på bestillingene. Spesielt bøkene Konspiranoia og Fyrster i tåkeland fra 2001 selger godt disse dagene, sier hun.

Birger Emanuelsen fra Dagbladet.no valgte ut Konspiranoia som årets julebok fordi temaet erfaringsmessig engasjerer mange lesere.

- Hver gang vi legger ut en sak som har med dette å gjøre, får vi mange treff og engasjerte debattinnlegg. Dette er altså noe som åpenbart opptar leserne. En annen viktig årsak var at boka allerede var delt opp i godt skrevne artikler som var lett å tilpasse nettformatet, sier han.

Emanuelsen er fornøyd med at folk tilsynelatende er interessert i å lese lange tekster som dette på nettet.

- Reaksjonene tyder på at artiklene blir lest til tross for at de er veldig lange sammenlignet med vanlige nettartikler, sier han.

Gir en følelse av kontroll

De siste årene har konspirasjons-tenkning fått et oppsving. Alternative forklaringer til terrorangrepene 11. september 2001 har blitt en egen industri, og her hjemme har Per-Aslak Ertresvåg solgt godt av boka Makten bak makten. Den er en gjennomgang av de mest kjente, og mest seiglivede konspirasjons-teoriene.

Men, i motsetning til Konspiranoia, går Ertresvåg god for konspirasjons-teoriene. Han hevder blant annet at USA sprer gift fra fly for å redusere befolkningsveksten (såkalte "chemtrails"), samt at verden styres av hemmelige brorskap som Illuminati og Order of skull & bones.

En av medforfatterne til Konspira-noia, Arnfinn Pettersen, mener det er lett å bli forført av konspirasjons-teorier.

- Konspirasjonsteorier er fascinerende, og på sett og vis tiltalende, ettersom de gir deg en deilig følelse av både å være en kritisk person. En som ikke lar deg lure - en av de som har forstått hvordan det hele henger sammen. Du er en av de modige, en som vet, ikke en av saueflokken, skrev Pettersen i en kommentar på Fritanke.no i august 06.

Han understreker at konspirasjonsteoriene svært ofte er gode historier, men legger til at det ikke betyr at man må ta alt de hevder for god fisk.

- Det er så altfor lett å la seg smitte av deres grunnleggende mistenksomhet til verden, den tilstanden vi kan kalle konspiranoia. Er man først smittet, ligger verden vidåpen. Ingen påstand er for vill. For kan egentlig noen bevise at den ikke stemmer? spør Pettersen i innledningen til boka.

Slik henger det virkelig sammen...

Konspiranoia består av 13 kapitler som tar for seg de mest kjente konspirasjonteoriene som har versert i historiens løp, samt en del overordnede betraktninger. Boka er gitt ut i samarbeid med Foreningen Skepsis.

Her kan du klikke deg inn og lese boka selv: