Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Flertallet taler: Fra sin plass på første rad kan Hovedstyrets medlemmer registrere at det ikke blir noen utredning av navneskifte for HEF i denne omgang. 45 av 64 delegater ønsket ikke å sette i gang en prosess rundt dette. Foto: Kirsti Bergh

Flertallet taler: Fra sin plass på første rad kan Hovedstyrets medlemmer registrere at det ikke blir noen utredning av navneskifte for HEF i denne omgang. 45 av 64 delegater ønsket ikke å sette i gang en prosess rundt dette. Foto: Kirsti Bergh

Landsmøtet 2006: Kjapt gjennomført og ferdig før tida

Et kjapt gjennomført landsmøte avsluttet med å ta ytringsfriheten i forsvar. Tekst: Even Gran Et drøyt halvår etter forrige landsmøte var det igje...

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2006 kl 11:34

Et kjapt gjennomført landsmøte avsluttet med å ta ytringsfriheten i forsvar.

Tekst: Even Gran

Et drøyt halvår etter forrige landsmøte var det igjen duket for landsmøte i Human-Etisk Forbund. De viktigste formelle punktene på møtet 11. juni var godkjenning av årsberetning og regnskap for 2005. Dette ble banket gjen-nom uten særlig debatt på fem minutter.

Utover dette behandlet landsmøtet åtte innkomne forslag. I tillegg til interne, organisasjonstekniske forslag forelå det to politisk kontroversielle forslag: om eutanasi og om navneskifte på forbundet.

Årsaken til at landsmøtet gikk såpass friksjonsfritt var at ingen av de sakene som vanligvis tar lang tid var oppe til behandling. Fjorårets endring til en årlig landsmøtesyklus medførte at det verken var valg til styre eller be-handling av prinsipp- og arbeidsprogram i år.

Stemningen i møtesalen var god, og ingen av sakene fikk temperaturen på debatten til å stige nevneverdig. Den varme junidagen utenfor gjorde derimot sitt til at den fysiske temperaturen i møtesalen ble vel høy til tider.

Avslutningsvis tok Landsmøtet opp tråden fra to dagsaktuelle debatter:

HEFs landsmøte oppfordrer i en uttalelse alle til å delta aktivt i den lokale debatten om framtidig kirkeordning. Landsmøtet påpeker at dette spørsmålet ikke minst angår alle de borgere som står utenfor Den norske kirke, og at det derfor er viktig at kommunene legger opp til gode og brede høringsprosesser der mange stemmer blir hørt. HEF mener det er viktig at kommunene aktivt inviterer andre tros- og livssynssamfunn med i diskusjonen før konklusjonen trekkes.

HEFs landsmøte vedtok også en uttalelse til forsvar for ytringsfriheten. Landsmøtet mener at ytringsfrihet og livssynsfrihet er verdier som henger uløselig sammen og utgjør grunnlaget for det pluralistiske samfunnet.

Konklusjonen i uttalelsen lyder som følger: «Et moderne sam-funn er best tjent med stor romslighet på dette om-rådet. Det skal uhyre sterke grunner til for ethvert bånd som legges på ytringsfriheten. HEF mener ytringsfriheten er det åpne samfunns åndedrett og livsnerve og vil- ad-vare mot begrensninger i denne men-neske-retten.»

Dagen før selve landsmøtet brukte delegatene til å diskuere organisasjonsutvikling i HEF. Selv om det ikke ble fattet noen formelle vedtak, fikk styret i store trekk tilslutning til sin linje når det gjelder HEFs videre organisasjonsutvikling.