Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det blir slutt på kommunalt innkjøp av bibler i Stjørdal kommune.
 Foto: Google earth + Shutterstock

Det blir slutt på kommunalt innkjøp av bibler i Stjørdal kommune. Foto: Google earth + Shutterstock

KrF og to fra Sp ville videreføre kommunal bibelutdeling

Ikke alle var enig i at Stjørdal kommune bør slutte å sponse bibler til kommunens 5. klassinger.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2019 kl 13:29

Stjørdal kommune har betalt for bibelutdeling til femteklassinger siden 1988.

I går kveld skulle kommunestyret bestemme om dette er noe som bør videreføres.

Annette Tollefsen Jensen fra KrF ble nedstemt. Hun foreslo at kommunen skulle fortsette å bruke 60.000 kroner i året til å kjøpe bibler til alle elevene på 5. trinn, eventuelt at pengene kan overføres til Den norske kirke slik at de kan kjøpe dem inn.

Jensens forslag fikk bare hennes ene stemme, samt at hun fikk følge av to utbrytere fra Senterpartiets gruppe på ni. Bibelutdelingen ble dermed nedstemt med svært stor margin, 38 mot tre.

Alle de andre støttet første punkt i den borgerlige koalisjonens forslag:

«Ordningen med at Den norske kirke deler ut bibler på vegne av Stjørdal kommune avsluttes».

Stemte ned tre tilleggspunkt

Den borgerlige blokken ønsket også å få vedtatt tre tilleggspunkter:

  • at kirken og øvrige rammeområder skal få en rammekorrigering.
  • en protest mot rådmannens påstand om at bibelutdeling i skolen er ulovlig.
  • at det skal være opp til hver enkelt skole om det skal deles ut bibler eller brukes klassesett i undervisningen.

På disse punktene delte kommunestyret seg i to; De borgerlige (Sp, H, Frp, KrF) stemte for, mens venstresida (Ap, SV, Rødt) stemte imot. Miljøpartiet De Grønne (MDG) sin representant Tommy Reinås sitter på vippen, og slo seg sammen med venstresida i saken. Dermed ble tilleggspunktene nedstemt med én stemmes overvekt.

Mener alle bør ha en bibel

Annette T. Jensen fra KrF er skuffet over resultatet.

– Det lå i kortene at bibelutdelingen ville stoppes, så det var kanskje ikke så overraskende. Men at de andre punktene ikke ble med, stiller jeg meg undrende til. Det er ikke forkynnelse å dele ut bibler. Bibelen er nødvendig hvis man skal lære om kristendommen, og det er viktig at elevene får en fysisk bok til odel og eie. Det er noe annet enn å ha Bibelen på en app, sier hun.

– Mener du at Bibelen er viktigere enn annet læremateriell, ettersom du mener at akkurat Bibelen bør deles ut til odel og eie, og ikke bare lånes ut fra et klassesett som andre lærebøker?

– Ja, og det mener jeg. Alle burde eie en bibel, og det handler ikke om forkynnelse. Kunnskap om Bibelen er relevant for alle, sier hun.

– Hvorfor var det viktig å få med de tre tilleggspunktene som ble nedstemt?

– Fordi det er viktig å få sagt at det ikke er lovstridig å dele ut bibler i skolen, som rådmannen la til grunn. Kunnskap om Bibelen er ikke forkynnelse, det er undervisning. Det er trist at et saksframlegg skal inneholde urimelige beskyldninger om lovbrudd. I tillegg var det viktig å stille seg positiv til at trossamfunn skal komme inn i skolen og drive undervisning også i KRLE-faget. Vi burde også ha presisert at de innsparte pengene burde bli overført til kirken, sier Annette T. Jensen fra Krf.

Fornøyd MDG-er på vippen

Tommy Reinås fra MDG brøt med den borgerlige koalisjonen han ellers er en del av, og sørget med én stemmes overvekt for at venstresida fikk flertall for sitt nei til tilleggspunktene.

Reinås er fornøyd med utfallet.

– Jeg synes dette gikk veldig bra. Akkurat dette var en sak jeg ikke ville drive hestehandel på. Man bør ikke blande politikk og religion, sier han til Fri tanke.

Se alle saksframlegg og protokoller i saken.