Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Islamforsker Lars Gule mener PST og norske myndigheter overdriver mulla Krekars innflytelse på radikale islamister.

Islamforsker Lars Gule mener PST og norske myndigheter overdriver mulla Krekars innflytelse på radikale islamister.

Islamforsker Lars Gule:

– Krekar har liten innflytelse

Mulla Krekar utgjør ingen fare for rikets sikkerhet og har i dag svært liten innflytelse blant radikale islamister, mener islamforskere Lars Gule.

Publisert:

Gule stiller spørsmål ved kjennelsen i Høyesterett i 2007, som slo fast at Krekar var en risiko.

– Det er all grunn til å stille spørsmål ved vurderingen som ble gjort den gangen, og etter at han har vært isolert i ytterligere sju år, så er hans mulighet for å påvirke enda mindre og svært beskjeden, sier Gule til NTB.

Stoler ikke på PST

Han stoler ikke på PSTs vurderinger når det gjelder Krekar.

– Vi vet at en del av den informasjonen de baserte seg på i sin tid, var tulleinformasjon som de hadde fått fra amerikanerne som prøvde å konstruere en forbindelse mellom al-Qaida og Saddam Hussein, sier han.

– PST har i løpet av alle de årene Krekar har vært i Norge, ikke klart å bevise at han har noen tilknytning til terroraktiviteter, konstaterer Gule.

– Selv om det er grunn til å tro at han hadde det da han var i Kurdistan, så har han etter at han kom til Norge ikke kunnet dømmes for terror, ikke engang trusler om terror. Han er dømt for alvorlige trusler, men ikke trusler som retten har vurdert som terrortrusler, sier Gule.

Ikke sans for IS

Ansar al-Islam, den kurdiske gruppen mulla Krekar i sin tid ledet i Nord-Irak, eksisterer ikke lenger.

Tidligere Ansar-medlemmer sluttet seg nylig til Den islamske staten (IS), noe som har skapt sterke reaksjoner blant kurdere flest.

IS ligger i krig men kurdisk milits og har erobret store områder i Irak og Syria det siste året.

– Mulla Krekar hører nok ikke til dem som har særlig sans for IS. Jeg har snakket med folk som står ham nær, og de er i hvert fall svært kritiske IS. Det er grunn til å tro at dette også gjelder mulla Krekar, sier Gule.

Ikke mentor

Påstander om at Krekar kan fungere som en mentor for medlemmer av Profetens Umma og andre norske islamister som drar til Syria for å krige, stiller Gule seg derfor tvilende til.

– Profetens Umma har falt ned på IS' side, så er det mildt sagt overdrevent å tro at Krekar kan være noen mentor for dem, sier Gule.

– Ut fra det han tidligere har sagt, så tror jeg sjansen for at han vil omfavne IS er minimal, sier Gule. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus