Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er fortsatt kjønnsdelt svømmeundervisning i Sveits.
 Foto: Wikimedia commons @ Ahl Baku

Det er fortsatt kjønnsdelt svømmeundervisning i Sveits. Foto: Wikimedia commons @ Ahl Baku

Kjønnsdelt svømming innføres fra 12-årsalderen på den sveitsiske skolen

Ingen full seier mot kjønnsdelt svømmeundervisning i Europa.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2017 kl 07:56

I dag har medier i mange land rapportert om en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg som i går slo fast at Sveits har vært i sin fulle rett til å pålegge et muslimsk foreldrepar å sende døtrene sine til felles, kjønnsblandet svømmeundervisning på en barneskole i Basel.

Foreldrene krevde reservasjonsrett mot dette, og påberopte seg foreldrerett og religionsfrihet. Myndighetene nektet fritak på dette grunnlaget og påla foreldrene bøter da de fortsatte å holde døtrene sine unna svømmeundervisningen.

Saken havnet til slutt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. I går kom dommen: Sveits får medhold og foreldrene tapte. De muslimske foreldrene har ikke krav på å frita døtrene sine fra den kjønnsblandede svømmeundervisningen. Hensynet til integrering og svømmeopplæring må veie tyngst, mente en enstemmig domstol.

Kjønnsdeling fra og med puberteten

Det er imidlertid ikke slik man kan få inntrykk av når man leser avisene i dag, at alle sveitsiske elever nå er pålagt felles svømmeundervisning, og at man aldri vil kunne reservere seg mot dette.

I dommen fra Strasbourg, som kun er gjengitt på fransk, går det fram at den aktuelle barneskolen «Vogelsang» i Basel faktisk har kjønnsdelt svømmeundervisning. Oppdelingen av jenter og gutter gjelder fra det sjette året på skolen, når elevene er rundt 12 år og begynner å komme i puberteten.

Før dette, er det mulig å søke fritak for elever som kommer tidlig i puberteten. I tillegg tillater skolen bruk av «burkini», samt at garderobene er kjønnsdelt. At skolen på denne måten strekker seg langt for å imøtekomme krav om oppdeling etter kjønn, var et viktig premiss for domstolen da de ga sveitsiske myndigheter medhold.

Døtrene til det muslimske tyrkisk-sveitsiske foreldreparet tilfredsstilte ikke de formelle kravene til fritak fra kjønnsblandet svømmeundervisning før det sjette skoleåret. De fikk dermed avslag – et avslag som sveitiske myndigheter altså hadde full rett til å pålegge foreldreparet ifølge Strasbourg-domstolen.

Takk til Lars-Petter Helgestad for å gå til kildene, også når de er på fransk.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.