Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nå skal også gravferdsforvaltningen vurderes på nytt. Les brevet her.

Nå skal også gravferdsforvaltningen vurderes på nytt. Les brevet her.

Kirkens monopol på gravferd skal vurderes på nytt

Hittil har kirkens enerett på gravferdforvaltning vært fredet av politikerne. Men nå ber Kulturdepartementet om en ny vurdering.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2012 kl 11:35

Utvalget som vurderte ny statskirkeordning, Gjønnes-utvalget, konkluderte i 2006 med at kommunene burde ta over den felles gravferdsforvaltningen i Norge.

Men det ville ikke politikerne ha noe av. Da statskirkeforliket ble inngått i 2008, var alle forslag om endring i gravferdsforvaltningen fjernet. Kirken, ved de kirkelige fellesrådene i kommunene skulle fortsatt ha monopol.

Nå er et nytt utvalg i gang som skal vurdere statens forhold til tros- og livssynssektoren; Stålsett-utvalget. I det opprinnelige oppdraget fikk utvalget beskjed om at gravferdsforvaltningen ikke skulle røres. Men nå har departementet snudd.

– Flere mener kommunene bør få ansvaret

I et brev til Stålsett-utvalget ber Kulturdepartementet om at utvalget også vurderer hvem som skal drive gravferdsforvaltningen på vegne av fellesskapet i framtiden; Den norske kirke eller kommunene.

– Tros- og livssynsmangfoldet i Norge er økende. Flere har på denne bakgrunn tatt til orde for å overføre forvaltningsansvaret for gravplassene til kommunene, heter det i brevet fra departementet.

De ber Stålsett-utvalget vurdere både på de rettslige, økonomiske og administrative konsekvensene av alternativene de foreslår. Vurderingen av gravferdsforvaltning skal inngå i den samlede utredningen om tros- og livssynspolitikk som Stålsett-utvalget skal levere før nyttår.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus