Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Staten regner ikke inn så mange utenlandsboende kirkemedlemmer som de hadde tenkt.

Staten regner ikke inn så mange utenlandsboende kirkemedlemmer som de hadde tenkt.

Staten gir seg på halvveien:

Kirkemedlemstallet blåses opp mindre enn planlagt

I fjor høst fikk vi vite at staten planla å regne inn rundt 125.000 utenlandskflyttede nordmenn som kirkemedlemmer. Nå har de tatt kritikken, og reduserer antallet til rundt det halve.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2013 kl 16:06

Tros- og livssynssamfunnene utenfor statskirken skal ha like mye i offentlig støtte pr. medlem som politikerne bevilger til statskirken pr. medlem. Derfor er medlemstallet i kirken viktig for økonomien til de andre tros- og livssynssamfunnene.

I fjor høst varslet departementet at de ønsket å regne inn rundt 125.000 nordmenn som har flyttet til utlandet som kirkemedlemmer. Det ville ha betydd ca. 5,8 millioner i tap for tros- og livssynsorganisasjonene utenfor statskirken, hvorav Human-Etisk Forbunds andel ville ha blitt ca. 1 million. Også Den norske kirke protesterte mot statens manøver.

Nå har staten tatt til seg kritikken de fikk fra Human-Etisk Forbund og Samarbeidsrådet fra tros- og livssynssamfunn (STL), og halvert antallet de ønsker å regne inn av kirkens utenlandskflyttede medlemmer. Det betyr at tapet for tros- og livssynsorganisasjonene utenfor statskirken, inkludert Human-Etisk Forbund, også blir halvert.

Fjerner alle over 80 år

Statssekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen, skriver i en epost til Human-Etisk Forbund og STL at staten nå tar ut alle over 80 år fra beregningsgrunnlaget. Dermed regner de ikke lenger inn folk som har dødd i utlandet uten at dette har blitt registrert i kirkeregisteret. Den første lista inkluderte folk som var både 120 og 130 år gamle, noe både HEF og STL, og kirken selv, var tydelige med å påpeke.

Dernest trekker departementet fra alle de utenlandskflyttede som ikke er registrert med norsk statsborgerskap i folkeregisteret. Det er nemlig kun norske statsborgere som skal regnes inn. Departementet tar ut disse til tross for at mange av dem faktisk kan være norske statsborgere, melder Gerhardsen i e-posten som Fritanke.no har fått tilgang til.

Resultatet er at staten plusser på kirkemedlemstallet med ca. 60 000, istedenfor rundt 125.000 som ble varslet i fjor. Tapet for Human-Etisk Forbunds del blir da på rundt 500.000 istedenfor en million.

– Dette er mye bedre

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er fornøyd med at departementet har moderert seg.

– De har gjort som vi foreslo, og tatt ut alle over 80 år. Det er bra. Dernest har de også tatt ut alle som ikke er registrert med statsborgerskap. Jeg var ikke klar over at det var så mange, men det var selvsagt positivt at det gjorde det også.

– Er du fornøyd nå?

– Jeg er mye mer fornøyd nå, men jeg må se litt mer på det før jeg kan si at jeg er helt fornøyd. Dette er definitivt mer rettferdig.

– Samtidig taper jo Human-Etisk Forbund rundt en halv million på dette også?

– Jo, men vi får jo også støtte for våre utenlandsboende medlemmer. Da er det ikke urimelig at kirkens utenlandsmedlemmer regnes inn. Vi er ikke imot dette prinsippet. Vi har protestert på antallet og den usikre beregningsmetoden, sier Mile.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus