Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er flest kristne blant tros- og livssynsamfunnene utenfor statskirken. Dernest kommer islam og kategorien "livssyn" der over 97 prosent utgjøres av Human-Etisk Forbund.

Det er flest kristne blant tros- og livssynsamfunnene utenfor statskirken. Dernest kommer islam og kategorien "livssyn" der over 97 prosent utgjøres av Human-Etisk Forbund.

Katolikkene drar kristendommen ned

I dag kom den årlige statistikken fra SSB, og i år går det en annen vei med Den katolske kirke enn det har gjort de siste årene.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2015 kl 12:00

I dag ble den årlige statistikken over tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke publisert av Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Oppryddingen i Den katolske kirke gjør at kristendommens andel av tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke reduseres med 4,4 prosentpoeng. I absolutte tall mister kategorien «kristendom» blant tros- og livssynssamfunnene utenfor statskirken 41.795 medlemmer.

Dette er i hovedsak mennesker som er ført opp av Den katolske kirke uten å ha blitt spurt, og som nå er strøket igjen. Holder man katolikkene utenfor, har medlemstallet i kristne trossamfunn utenfor Den norske kirke økt med drøyt 3 600 medlemmer.

Tallet på godkjente medlemmer i Human-Etisk Forbund var 85.700 per 1. januar 2015. Det er en svak økning fra året før, skriver SSB.

Totalt sett går medlemstallet i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke tilbake med drøyt 28.000 medlemmer. Holder vi de ugyldige katolikkene utenfor, øker tallet med rundt 16.000.

Flest utenfor Den norske kirke i Oslo

Islam er fortsatt den nest største religionen i Norge etter kristendommen. 141.000 mennesker er medlemmer i muslimske trossamfunn. Tallet har økt med 8900 siden 2014. Andre religioner er fortsatt svært små. Mens islam utgjør rundt 25 prosent av alle tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke, utgjør buddhister tre prosent. Hinduisme har 1,5 prosent, mens 0,6 prosent er sikher.

Til sammenligning utgjør Human-Etisk Forbund drøyt 15 prosent av alle tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke.

Oslo er det fylket i Norge som har høyest andel medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke. Ni prosent er medlem i et islamsk trossamfunn i hovedstaden, åtte prosent var medlem i et kristent samfunn utenfor Den norske kirke, mens i underkant av 3 prosent av Oslos innbyggere er medlem i Human-Etisk Forbund.

Fylkene som har høyest andel kristne utenfor Den norske kirke er Aust- og Vest-Agder.

De andre fylkene har stort sett under ti prosent av befolkningen i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke. Lavest ligger Sogn og Fjordane på én prosent.

Se hele statistikken her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus