Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I dag ble det kjent at Sara Mats Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris 2012.
 Foto: Kirsti Bergh

I dag ble det kjent at Sara Mats Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris 2012. Foto: Kirsti Bergh

Fritt Ords pris 2012 til Sara Mats Azmeh Rasmussen:

– Kampen vil være den samme

Aktivisten, forfatteren og humanisten Sara Mats Azmeh Rasmussen trodde selv hun var for kontroversiell for Fritt ords jury. – Prisen er en verdifull anerkjennelse av sakene jeg har kjempet for, og av gruppene jeg har forsvart, sier hun.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2012 kl 18:04

«Sara Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris for 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk», melder styret i Fritt Ord.

Da Azmeh Rasmussen ble oppringt av direktør Erik Rudeng om tildelingen, tok det en stund før hun trodde ham.

– Jeg var overbevist om at det var en spøk. Stemmen i den andre enden var veldig høytidelig, og snakket på erke-konservativt riksmål, og det tok ham en god stund å overbevise meg om at jeg faktisk hadde vunnet Fritt ords pris, forteller hun fritanke.no over telefon fra Stockholm.

– Selvfølgelig ble jeg veldig glad for prisen - og veldig overrasket. Jeg trodde virkelig at jeg var for kontroversiell til å vinne denne prisen, sier Azmeh Rasmussen lattermildt.

– Ikke en personlig pris

Samfunnsdebattanten sier det betyr mye for henne å vinne prisen, og uttrykker dyp takknemlighet for den anerkjennelsen den gir til arbeidet hennes.

– Jeg ser ikke prisen som personlig, til meg, men som en verdifull anerkjennelse av de sakene jeg har kjempet for, og de gruppene jeg har forsvart. Ofte har det føltes som å kjempe i motbakke, og til tider har jeg følt meg veldig alene. Spesielt i kampen mot dødsstraff for homofile og transpersoner, forteller Azmeh Rasmussen.

Hun påpeker at å motta Fritt ords pris innebærer støtte fra en høyt respektert institusjon.

– Kampen vil være den samme, men prisen styrker min posisjon i samfunnsdebatten.
I dag har jeg blitt nedringt av journalister, det er helt vilt. Jeg har ikke rukket å gjøre noe annet enn å svare på henvendelser, og er fremdeles i morgenkåpa! Dagen vil fortsette å være hektisk, for i tillegg til medieoppmerksomheten må jeg ta meg av et sykt barn her hjemme. Så i stedet for å lage god middag, som jeg pleier, blir det nok å bestille en pizza, avslutter prisvinneren.

Stolt redaktør

Forlagsredaktør Bente Pihlstrøm i Humanist forlag, som nylig ga ut Azmeh Rasmussens selvbiografiske roman Skyggeferden, gleder seg over prisen:

– Vi gleder oss stort på Saras vegne! Sara er et evig kjempende og svært modig menneske, som stadig stiller seg i skuddlinjen i kampen for likeverd og menneskerettigheter. All honnør til henne, dette er vel fortjent, slår Pihlstrøm fast.

Les Knut Olav Åmås' hyllest av prisvinneren her.

Sara Mats Azmeh Rasmussen er portrettintervjuet i det kommende nummeret av Fri tankes papirutgave, som er i trykken nå.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.