Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mange Ap-folk er glade i "kjerka si". Organisasjonen "Humanistiske sosialdemokrater" prøver å få dem til å forstå at "kjerka" vil bestå, også etter et eventuelt skille mellom stat og kirke.

Mange Ap-folk er glade i "kjerka si". Organisasjonen "Humanistiske sosialdemokrater" prøver å få dem til å forstå at "kjerka" vil bestå, også etter et eventuelt skille mellom stat og kirke.

Jobber intenst med nøkkelpartiet Ap

#Arbeiderpartiet er på vippen i statskirkespørsmålet. Humanistiske sosialdemokrater jobber nå intenst for å få partiet til å gå for et skille mellom s...

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2006 kl 23:19

Arbeiderpartiet er på vippen i statskirkespørsmålet. Humanistiske sosialdemokrater jobber nå intenst for å få partiet til å gå for et skille mellom stat og kirke. Denne uka sender de ut et åpent brev til alle partilag, som kronikk i flere aviser.

Tekst og bilde: Even Gran
Publisert 5.9.06

Den 15. oktober er det høringsfrist på et internt notat som Ap-ledelsen har sendt ut til lokallagene. Her bes lokallagene ta stilling til om Ap skal gå for fortsatt statskirke, et skille mellom kirke og stat, eller den såkalte "mellomløsningen". I mellomløsningen skal referansene til kristendommen fjernes fra Grunnloven, men kirken skal fortsatt ha en særstilling ved å bli styrt av en egen kirkelov.

Arbeiderpartiet er på vippen i denne saken, til tross for at et flertall på Stortinget (alle partier unntatt Sp) ønsker et skille. De nødvendige grunnlovsendringene krever imidlertid 2/3-flertall, og da må Ap være med.

Partigruppa Humanistiske sosialdemokrater er en ad-hoc organisasjon som arbeider for at Ap skal gå for et fullt skille.

- Jeg tror vi spiller en viktig rolle i å påvirke det partiet som i realiteten avgjør denne saken, sier Vinjar Tufte, styreleder i Humanistiske sosialdemokrater.

Brev med formaninger og argumenter

Tufte har nå skrevet et åpent brev til alle partilag og medlemmer i Ap, og sendt det til flere aviser som kronikk. Her kommer Tufte med oppfordringer til hvordan partiet bør behandle saken, samt en liste med argumenter for hvorfor stat og kirke bør skilles.

Brevet viser først til Arbeiderpartiets formålsparagrafer der likestilling, likeverd og ikke-diskriminering er grunnleggende formuleringer.

- Disse prinsippene harmonerer ikke med en statskirke eller en lovregulert kirke som nettopp innebærer kirkens forrang, diskriminering og privilegier, heter det i brevet.

Brevet ber lokallagene være skeptisk til forslag om folkeavstemning. Her vises det til en uttalelse fra Torbjørn Jagland om at folkeavstemming om en statskirke eller lovregulert kirke i realiteten innebærer å legge menneskerettighetene ut på folkeavstemming.

Humanistiske sosialdemokrater råder ellers partilagene til å la være å binde partiets stortingsrepresentanter i saken.

- Partiet vil få store problemer med å tolke de meget ulikt fremkomne høringssvarene. Som vanlig praksis er i livssynssaker bør partiets stortingsrepresentanter derfor få stemme etter sin egen overbevisning i denne saken, heter det i brevet.

- Mørkemennene kommer ikke til å ta over
Humanistiske sosialdemokrater er opptatt av å ta livet av en del myter som er knyttet til saken. Den mest vanlige er at en fristilt kirke bli bli "overtatt av mørkemenn".

Her viser de humanistiske sosialdemokratene til Sverige, der stat og kirke ble skilt i 2000. Her har kirken heller gått i en liberal retning enn i en konservativ, heter det i brevet. En av årsakene til dette tror Humanistiske sosialdemokrater kan være at en fristilt kirke er økonomisk avhengig av å ha mange medlemmer. Da er det begrenset hvor mørk og konservativ man kan være.

I tillegg til dette ramser brevet opp kjente argumenter mot statskirkeordningen, der behovet for en livssynsnøytral stat står som det mest sentrale.

Humanistiske sosialdemokrater går til slutt i hardkorn med de i partiet som "er redd for å miste kjerka si".

- Hva er det egentlig denne gruppa er redd for? Er det å miste den udemokratiske praksis med kirkens privilegier som har pågått i alt for mange år? Eller er de redde for at de med andre trosretninger og de uten religiøs tro endelig skal få sin menneskelige- og grunnlovsfestede rett til likeverd for livssyn? spør ad-hoc gruppa.

Vinjar Tufte sier til Fritanke.no at han håper brevet vil kunne påvirke lokallag som er usikre på hva de skal gjøre og mene i saken.

Les hele det åpne brevet her (pdf)

Mer om Humanistiske sosialdemokrater og deres opprop mot statskirkeordningen på www.humos.no