Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Generelt sett spares det ikke på effektene i katastrofefilmen 2012. Men ødeleggelse av muslimske helligdommer får vi ikke se.

Generelt sett spares det ikke på effektene i katastrofefilmen 2012. Men ødeleggelse av muslimske helligdommer får vi ikke se.

Islamsk råd: - Går jorda under, går Mekka under også

Regissøren bak katastrofefilmen 2012 har fjernet en scene der muslimenes helligdom Kaaba i Mekka ødelegges. Årsaken er frykt for represalier.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2009 kl 09:11

Skyskraperne på Manhattan brekker til side og vannet flommer inn i gatene. Kristusfiguren i Rio de Janeiro sprekker opp og kollapser. Peterskirken i Roma revner og faller ned over bedende munker.

I katastrofefilmen 2012 går hele jorda under. Opprinnelig ønsket regissør Roland Emmerich å ha med en scene i filmen der den svarte steinen Kaaba i Mekka, muslimenes helligste sted, også fulgte med i dragsuget. Men han ble overtalt til å la være.

- Jeg ble advart om at jeg kunne få en fatwa over meg hvis jeg inkluderte den scenen, så jeg lot være, sier Emmerich ifølge The Guardian.

Han synes det er et tankekors at man kan ødelegge kjente kristne symboler, men hvis man prøver seg på muslimske helligdommer, så risikerer man livet.

Tror det kunne ha blitt bråk

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, mener det er urimelig å tolke en slik scene som kritikk av islam.

- Hvis verden går under, så vil jo Mekka gå under også. Det er jo ganske åpenbart. En slik scene, i en slik sammenheng, er derfor ingen kritikk av islam, sier han.

- Hva tenker du om et debattklima der filmskapere av frykt for represalier velger å sensurere seg selv på denne måten?

- Jeg vil ikke spekulere i årsaken til at det ikke ble noe av akkurat denne scenen. Jeg vet for lite om filmen og prosjektet. Men jeg regner med at dette valget og den etterfølgende mediedekningen ikke akkurat har skadet filmens kommersiell appell, sier Sultan.

- Hvis filmen hadde hatt en scene der Mekka gikk under, tror du det ville ha ført til protester i den muslimske verden?

- For en fire fem år siden, så tror jeg ikke det. Men nå er hele situasjonen mye mer betent. Det finnes folk som dyrker konflikt på begge sider, og som griper tak i slikt for alt det er verdt. Det skulle altså ikke forundre meg om det ble bråk, selv om jeg synes det hadde vært helt urimelig, sier han.

Sultan presiserer at Islamsk råd Norge støtter fri meningsutveksling. Samtidig mener rådet at en slik meningsutveksling er mest hensiktsmessig når den kjennetegnes av anstendighet og respekt for motparten.