Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norges nest største livssynsgruppe er de som ikke ønsker å være medlem noe sted.
 Foto: Scanpix/Microstock

Norges nest største livssynsgruppe er de som ikke ønsker å være medlem noe sted. Foto: Scanpix/Microstock

Ikke-medlemmer Norges nest største livssyngruppe

Det er fortsatt ikke-medlemmene som er Norges nest største livssynsgruppe. Dette til tross for at stadig flere melder seg inn i tros- og livssynsorganisasjoner utenfor Den norske kirke.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2013 kl 16:40

I løpet av det siste året har det blitt 19.000 flere katolikker i Norge. Hovedårsaken til dette er innvandring fra Polen, heter det i ny statistikk om tros- og livssynsorganisasjoner utenfor Den norske kirke som ble lagt fram av Statistisk sentralbyrå i dag.

I lang tid kunne Human-Etisk Forbund smykke seg med å være «den nest største tros- og livssynsorganisasjonen i Norge». Den posisjonen er for lengst tapt til katolikkene, som nå teller 121.000 medlemmer i Norge, dobbelt så mange som i 2008.

Totalt er 550.000 nordmenn medlemmer i tros- og livssynsorganisasjoner utenfor statskirken. Det er 10,9 prosent av befolkningen.

Kristne øker mer enn muslimer

Totalt øker kristne trossamfunn utenfor Den norske kirke, inkludert katolikkene, med 24.000. Det er en langt høyere økning enn det muslimene har. I løpet av det siste året ble det 8700 flere registrerte muslimer i landet. Veksten her har ikke vært i nærheten av hva katolikkene har opplevd de siste fem årene. Totalt sett er det nå ca. like mange muslimer som katolikker her til lands.

Buddhisme og sikhisme har små endringer, mens hinduisme, som utgjør 1,2 prosent av medlemmene i tros- og livssynsorganisasjoner utenfor statskirken, kan vise til den største prosentvise økningen, melder SSB. Til sammen har disse østlige trosretningene 6800 medlemmer i Norge.

Human-Etisk Forbund oppgir 84.300 støtteberettigede medlemmer for 2013. Det er litt over 1000 flere enn året før (obs: tallet er inkludert frivillig oppgitte tilhørige barn).

SSB rapporterer også om at det har vært en svak økning i antall medlemmer i «livssynssamfunn utenfor Human-Etisk Forbund». Det vil si organisasjoner, i tillegg til Human-Etisk Forbund, som utelukkende sorteres som «livssynsamfunn» og ikke trossamfunn. Dette gjelder tre organisasjoner: Holistisk forbund, Humanistforbundet og Kosmologisk livstro. Til sammen har disse organisasjonene 1750 medlemmer.

13 prosent ikke medlem noe sted

Samtidig som medlemstallet i tros- og livssynsorganisasjoner utenfor Den norske kirke fortsetter å stige, synker andelen av befolkningen som er medlem i Den norske kirke. De siste tallene viser at 76,2 prosent av befolkningen er medlem av statskirken (2012). Det er en svekkelse på nesten ni prosentpoeng fra 2005 (da var 84,9 prosent medlem).

Legger vi statskirkens sist oppdaterte befolkningsandel sammen med dagens nye tall, som viser at 10,9 prosent i befolkningen er medlem i tros- og livssynsorganisasjoner utenfor statskirken, kommer vi opp i 87,1 prosent. Det vil si at resten, nesten 13 prosent av befolkningen, ikke er medlem verken av Den norske kirke eller noen av de andre tros- og livssynsorganisasjonene.

Denne ikke-tilknyttede gruppen er med andre ord Norges nest største livssynsgruppe – flere enn det samlede tallet for alle pinsevenner, frikirkelige, katolikker, muslimer, hinduer, buddhister og humanister osv. I rene tall utgjør de over 650.000 mennesker.

Se flere detaljer hos Statistisk sentralbyrå

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus