Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistskolen lover på sine nettsider at de skal åpne dørene høsten 2013. Det forutsetter at naturlig nok at skolen godkjennes.

Humanistskolen lover på sine nettsider at de skal åpne dørene høsten 2013. Det forutsetter at naturlig nok at skolen godkjennes.

Humanistskolen vurderes i lovavdelingen

Tror du på gud, får du starte privatskole. Tror du ikke, får du nei. – Diskriminerende, sier HEF. Nå vurderer Justisdepartementets lovavdeling saken.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2013 kl 14:47

I fjor høst ble det kjent at det er planer om å starte en skole på et livssynshumanistisk grunnlag i Oslo - Humanistskolen.

Skolen har fått avslag fra Kunnskapsdepartementet på søknaden om å opprette en humanistisk skole på livssynsmessig grunnlag. Årsaken er privatskolelovens formulering om at privatskoler bare kan etableres på et «religiøst» grunnlag. Dermed ekskluderes ikke-religiøse livssyn som humanismen, slik departementet ser det.

Både Human-Etisk Forbund og en rekke menneskerettighetseksperter reagerer. De mener det er usaklig diskriminering fra staten å skille mellom religiøse og ikke-religiøse livssyn på denne måten.

– Har staten først akseptert humanisme som et likeverdig livssyn, må denne likeverdigheten gjelde alle områder, konstaterte menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen overfor Fritanke.no i november i fjor. Professor ved Høgskulen i Volda, Per Magne Aadnanes, og advokat med menneskerettigheter som spesialområde, Lorentz Stavrum, mener det samme.

HEF forsvarer fellesskolen

Human-Etisk Forbund understreker at de ikke har noe med Humanistskolen å gjøre, men at forbundet støtter skolens rett til å etablere seg. Forbundet er også klar på at de ikke ønsker en oppblomsting av private livssynsskoler.

– Human-Etisk Forbund er en varm forsvarer av fellesskolen, og ønsker ikke å etablere egne livssynsbaserte skoler. Samtidig anerkjenner forbundet at retten til å etablere private livssynsbaserte skoler er en operasjonalisering av livssynsfriheten, heter det på forbundets nettsider.

– Staten sier imot seg selv

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, sier til Fritanke.no at forbundet hadde et møte med Kunnskapsdepartementet om saken i sommer. Der kom det ingen signaler ut over at departementet står på sitt og vil avvente uttalelsen fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Mile mener staten sier imot seg selv.

– I KRL-saken brukte staten som argument at humanistene ikke hadde noe å klage på fordi de kunne danne egne skoler. Men her ser vi at når noen prøver å etablere en humanistisk skole, så får de nei. Her må staten rydde opp og bestemme seg for hva den skal mene, konstaterer hun.

Til behandling i lovavdelingen

Humanistskolen har klaget departementets avslag inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Pressekontakt hos LDO, Trine Giving, sier til Fritanke.no at Kunnskapsdepartementet har fått utsatt frist for å komme med uttalelse. De har nemlig ønsket å avklare saken med Justisdepartementets lovavdeling.

– Departementet har bedt om en utsatt frist. Det har vi akseptert. Der står saken nå, forteller Giving.

Hun bekrefter at LDO vil gå videre med saken straks de har gått en formell uttalelse fra Kunnskapsdepartementet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus