Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistskolen får 50.000 i erstatning fra staten etter å ha blitt utsatt for livssynsdiskriminering under den rødgrønne regjeringen.

Humanistskolen får 50.000 i erstatning fra staten etter å ha blitt utsatt for livssynsdiskriminering under den rødgrønne regjeringen.

Humanistskolen får erstatning fra staten

I tre år kjempet Humanistskolen mot staten og fikk avslag på avslag. Nå har de fått 50.000 kroner i erstatning fra Kunnskapsdepartementet.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2016 kl 15:59

I april ble Humanistskolen endelig godkjent etter en lang kamp for likestilling mellom livssynshumanisme og religion som grunnlag for å opprette privatskoler. Fritanke.no har fulgt denne saken i lang tid. Se lenkene til høyre.

I desember i fjor meldte vi at Humanistskolen krevde 150.000 kroner i oppreisning fra staten, etter å ha fått bred støtte på at de hadde blitt diskriminert i strid med Diskrimineringslovens §4.

50.000 i oppreisning

I dag ble det kjent at Humanistskolen får 50.000 kroner i erstatning fra staten. Erstatningsbeløpet er et resultat av et forlik mellom Kunnskapsdepartementet og Humanistskolen.

Daglig leder ved Humanistskolen, Ole Martin Moen, er fornøyd med beløpet, selv om det ikke er like mye som de ba om.

– Poenget er ikke størrelsen på beløpet, men at staten innrømmer at de har gjort en feil, sier han.

– Har de offisielt innrømmet å ha gjort feil, eller har dere bare fått erstatningsbeløpet uten noen videre innrømmelser?

– De har ikke offentlig innrømmet feil, men jeg tolker erstatningen som en innrømmelse av feil. Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har slått klart fast at vi ble diskriminert. Departementet kunne ha klaget på dette vedtaket, men det har de ikke gjort. Det er et tydelig tegn på at de innrømmer feil, sier Moen.

– Krevde dere å få en offisiell unnskyldning i forliksforhandlingene med departementet?

– Det hadde vært fint med en unnskyldning, men jeg kan ikke kommentere det som skjedde i forhandlingene. Det er en del av avtalen at dette skal være hemmelig, sier han.

Moen mener at hvis det er noen som burde beklage i denne saken, så er det den forrige regjeringen. Det var først da Høyre/Frp-regjeringen tok over i fjor høst at saken løsnet.

Så lenge SV styrte Kunnskapsdepartementet var døren lukket for Humanistskolen på en måte som LDO og alle andre eksperter på menneskerettigheter mente var usaklig og ulovlig diskriminering på grunn av livssyn.

Åpner høsten 2015

Moen er glad for at han endelig kan legge denne saken bak seg. Nå er det på tide å se framover og satse på elevene.

– Vi satser alt på å åpne høsten 2015. Pengene vi nå har fått i erstatning skal selvsagt gå til skolen, sier han.

Det er barn født i 2002 som kan søke opptak på Humanistskolen. De begynner på ungdomsskolen høsten neste år.

Innrømmer å ha handlet i strid med Diskrimineringsloven

Fritanke.no sendte i dag to spørsmål til Kunnskapsdepartementet:

  • Innebærer dette at KD tar selvkritikk, og er enig i at Humanistskolen ble diskriminert?
  • Sier KD med dette unnskyld til Humanistskolen for den behandlingen de har blitt utsatt for?

Departementet svarer at de har kommet til at de har handlet i strid med diskrimineringsloven. Beløpet er imidlertid kun er ment som en dekning av Humanistskolens faktiske utgifter, presiserer de.

Dette er svaret vi fikk på epost i dag fra avdelingsdirektør Ellen Cathrine Arnesen:

«Ved uttalelse av 8. oktober 2013 kom Likestillings- og diskrimineringsombudet til at Kunnskapsdepartementet har handlet i strid med diskrimineringsloven § 4 gjennom sitt vedtak om at det ikke var hjemmel i privatskolelova § 2-1 for å godkjenne skolen. Kunnskapsdepartementet har nå gått bort fra den lovforståelsen som lå til grunn for vedtaket overfor Humanistskolen AS. På denne bakgrunn ble Humanistskolens søknad behandlet på nytt i Utdanningsdirektoratet, og skolen ble godkjent 31. mars i år. Departementet har besluttet å gi Humanistskolen AS dekning for faktiske utgifter skolen har hatt i forbindelse med saksbehandlingen."

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus