Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Fri tanke nr 2-2013 har vi fulgt konfirmanter under deltagelse i rollespillet "Refugee", der de lever som flyktninger i 24 timer.
 Foto: Christian Roth Christensen

I Fri tanke nr 2-2013 har vi fulgt konfirmanter under deltagelse i rollespillet "Refugee", der de lever som flyktninger i 24 timer. Foto: Christian Roth Christensen

Humanistprisvinner og flyktningrollespill i nytt Fri tanke

Fri tanke nr. 2-2013 er på vei ut til medlemmene i Human-Etisk Forbund. Humanistprisvinner Dag O. Hessen er portrettert, og Fri tanke har vært på besøk i Egypt for å forstå hva som egentlig skjer der. Samt fulgt 300 konfirmanter under flyktningrollespillet "Refugee".

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2013 kl 11:52

Dag O. Hessen mottar Humanistprisen 2013 under Human-Etisk Forbunds landsmøte i månedsskiftet mai-juni. I Fri tanke nr 2-2013 kan du bli bedre kjent med den populære biologiprofessoren. Han avviser at menneskets grunninnstilling er å kjempe seg fram med spisse albuer. Evolusjonen har gitt oss naturlige anlegg for fellesskap, samarbeid og nestekjærlighet, slår han fast i portrettintervjuet.

Visste du at det er et økende antall humanistiske konfirmanter med minoritetsbakgrunn? I Fri tanke nr. 2-2013 kan du møte Nila (19) og Sathananthan (17) som har tatt et noe uvanlig valg for ungdom med tamilsk bakgrunn.

– Jeg synes hele kurset, seremonien og alt – det ligger inni den sangen «Din tanke er fri». Det er liksom det alt handler om, sier Nila Rasanayagam.

I disse dager deltar nesten 10.000 ungdommer på avsluttende seremoni for Humanistisk konfirmasjon. Mange av konfirmantene har gjennomført deltatt i rollespillet der de får føle på kroppen hvordan det er å være flyktning. Fri tanke ble med konfirmanter fra Telemark under rollespillet Refugee på Trandum militærleir.

19 sider om Egypt

I februar var Fri tanke i Egypt for å komme under huden på hva som skjer i dette nøkkellandet for den arabiske våren. Over 19 sider kan du lese hva opposisjonelle, partiledere og en representant for de nye makthaverne – Det muslimske brorskapet – mener om situasjonen i landet.

En av konklusjonene er at religion ikke spiller en så avgjørende rolle som mange i Vesten tror. Snarere er det slik at religion brukes for å få politisk makt – en ikke helt ukjent strategi i vestlige land også.

– Jeg tror mange i Vesten overdriver rollen religionen spiller. Religion er viktig for de mange som ikke har noen utdanning. Overfor dem kan man bruke religion, og religiøse motsetninger, for å mobilisere. Og det skjer dessverre. De sterkeste våpnene som brukes mot folket er fattigdom og uvitenhet. Hadde vi hatt en mett og mer utdannet befolkning hadde det ikke vært så enkelt å sette folk opp mot hverandre etter religiøse skillelinjer, sier Mary Daniel, søsteren til frigjøringshelten Mina Daniel.

Du kan forøvrig også lese en utvidet versjon av reportasjen her.

Lillesand, Kleppestø og Trondheim

Som vanlig får du bokanmeldelser, lederartikler og skeptikerspalte. Hovedstyremedlem Kjersti Ø. Brataas er intervjuet. Det er også tre nyvalgte styremedlemmer i lokallag fra Lillesand, Kleppestø og Trondheim.

Og i kronikken har professor i religionshistorie Anne Stensvold tatt for seg påstandene i boka Gud er tilbake!. Mens menneskerettighetsspalten ser på hvordan menneskerettighetene til lesbiske, homofile og transpersoner er ivaretatt i konvensjonene og i de ulike landenes lovverk og praksis.

Les hele Fri tanke nr. 2-2013 her.

Her finner du lenker til nettsakene som er referert til i nummeret.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus