Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tidligere denne uka skrev papirutgaven til Budstikka om gravferd. Bildet er fra en humanistisk gravferd i Haslum krematorium.

Tidligere denne uka skrev papirutgaven til Budstikka om gravferd. Bildet er fra en humanistisk gravferd i Haslum krematorium.

Humanistisk gravferd øker i Asker og Bærum

Stadig flere gravlegges humanistisk eller privat ikke-religiøst i Asker og Bærum. Tallet er på vei opp mot 20 prosent, skriver Budstikka.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2009 kl 10:45

- Vi valgte en humanistisk begravelse fordi min mor ikke var kristen. Familien har ikke vært det i flere generasjoner, sier Gabrielle von Düring til Budstikka, et par dager før gravferden til hennes mor.

Hun sier at man i en humanistisk begravelse står vi mer fritt til å skape sin egen seremoni.

- Vi har valgt bort alt som symboliserer en gudstro. Min mor har alltid vært ateist. Det ville vært helt merkelig å bringe inn Gud nå, forklarer hun.

Humanistiske gravferder øker

I Asker og Bærum har antallet private ikke-religiøse eller humanistiske gravferder økt de siste årene. På ti år har antall humanistiske begravelser doblet seg. Hittil i år er det foretatt 47 humanistiske begravelser. Dette er 25 flere enn i 1999, skriver Budstikka.

Rundt 4,5 prosent av alle gravferder i Asker og Bærum er pr. i dag humanistiske. Gravferdsrådgiver Vinjar Tufte i Human-Etisk Forbund mener vi nå ser starten på en ny trend.

- Et økende antall synes kirkelig gravferd føles fremmed når den avdøde ikke var kristen, selv om vedkommende var medlem i statskirken. Mange uttrykker at de ønsker en mer personlig seremoni uten religion, og med fokus på minner om den døde i stedet for kirkens kristne og mer faste liturgi, sier Tufte til Budstikka.

Eli Riefling Ree ved Jølstad begravelsesbyrå i Sandvika er enig. Hun opplever i tillegg at flere som vil ha kirkelige begravelser, ber om at det kristne budskapet tones ned.

- Flere går vekk fra den tradisjonelle begravelsen. De ønsker å ta større del i hvordan minnestunden skal være. Noen bruker filmsnutter av avdøde, eller spiller utradisjonelle sanger, sier hun.

Uten kirkens liturgi
Ida Marie Høeg ved KIFO, Stiftelsen kirkeforskning, sier til Budstikka at befolkningen i Asker og Bærum er mindre religiøse enn landsgjennomsnittet.

- De med høy inntekt som bor i byer og bynære strøk, scorer lavt på religiøsitet. Urbanitet åpner opp for variasjon og forskjeller gjennom langt flere valgmuligheter, understreker hun.

Høeg peker på at de andre humanistiske seremoniene som navnefest, konfirmasjon og vigsel også scorer høyt i Asker og Bærum.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}