Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistforbundet ønsker å være et samlingssted for folk både med og uten en religiøs tro. Bildet viser muslimer i bønn i en moske i Doha, Qatar i 2013.
 Foto: Flicr - Omar Chatriwala

Humanistforbundet ønsker å være et samlingssted for folk både med og uten en religiøs tro. Bildet viser muslimer i bønn i en moske i Doha, Qatar i 2013. Foto: Flicr - Omar Chatriwala

Humanistforbundet åpner for religion – vil ha prester og imamer i styret

- Vi ønsker velkommen til alle, uansett religiøs bakgrunn, sier styreleder Christian Torp til Vårt Land.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2017 kl 14:06

Humanistforbundet ble nylig avvist av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) fordi de ikke framstår som et eget trossamfunn eller livssynsorganisasjon, men mer som en slags dialogorganisasjon som prøver å samle mennesker på tvers.

I helga tok de et nytt skritt i den retningen, ved å åpne for medlemmer med religiøs tilhørighet.

– Vi tar gjerne inn prester og imamer i vårt styre. Vi ser for oss at det vil skape en interessant dialog, sier styreleder i Humanistforbundet, Christian Torp, til Vårt Land.

Uenig i Human-Etisk Forbunds «ateistiske fokus»

Styrelederen vil bygge «multikulturelle allianser» på tvers av trossamfunn for å stå sterkere i kampen for de humanistiske verdiene i kamp mot ekstremisme.

– I vårt humanismebegrep er det plass til det religiøse. Humanisme må ikke være ateistisk, slik Human-Etisk Forbund definerer det, understreker han.

Styrelederen anklager Human-Etisk Forbund for å ha vært med på å skape en front mellom religion og ikke-religion, og sier at Humanistforbundet er «uenige i Human-Etisk Forbunds ateistiske fokus».

– Min humanisme ser det som helt naturlig at man kan ta med seg sin barnetro og naturlig høre til i Humanistforbundet, sier han.

– Det er ikke religionsfiendtlig ikke å være religiøs selv

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, understreker overfor Vårt Land at humanisme er et vidt begrep som ingen eier alene, men presiserer at Human-Etisk Forbunds livssynshumanisme ikke inneholder en tro på høyere makter.

– Humanistforbundet står selvfølgelig fritt til å forme sin organisasjon på sin måte, understreker hun.

Overfor Fritanke.no avviser Mile at Human-Etisk Forbund har en skarp front mot religion.

– Man er ikke fiendtlig innstilt til religion bare fordi man ikke er religiøs selv. Tvert imot er Human-Etisk Forbund sterkt opptatt av tros- og livssynsfrihet, livssynslikestilling og menneskerettigheter. Dette er noe vi samarbeider godt med de andre tros- og livssynsorganisasjonene om, blant annet gjennom arbeidet i STL, sier hun.

Mile stusser over hvordan Humanistforbundet kan fortsette å kalle seg selv en livssynssamfunn etter å ha tatt et slikt skritt.

– Det er selvsagt helt fint i seg selv å lage en humanistisk dialogorganisasjon med prester og imamer i styret, men det leder meg til å spørre om hva de egentlig står for selv – altså hva livssynet deres egentlig er, sier Mile.

Hun mener vedtaket på mange måter bekrefter det STL konkluderte med da de avslo søknaden fra Humanistforbundet i slutten av februar, nemlig at Humanistforbundet framstår mer som en dialogorganisasjon enn et livssynssamfunn.

Er registrert som livssynssamfunn

Da vi ba generalsekretær i Humanistforbundet, Jan-Egil Mosand, kommentere påstanden om at de framstår mer som en dialogorganisasjon enn et livssynssamfunn etter avslaget fra STL, svarte han at Humanistforbundet er registrert som et livssynssamfunn, og at det er det de er juridisk.

Da vi skrev om Humanistforbundets «livssynsnøytrale seremonier» i oktober 2015, presiserte kommunikasjonsansvarlig i Humanistforbundet, Nora Henden Torsteinsen, at Humanistforbundet har et humanistisk livssyn innenfor de samme rammene som Amnesty International, nemlig menneskerettigheter.

– Vår livssynsplattform gjør det naturlig å arbeide ut fra en annen vinkling i forhold til vårt verdiarbeid. Vi er en humanistisk verdiformidler, både gjennom våre seremonier, vårt informasjonsarbeid og andre aktiviteter, understreket Torsteinsen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus