Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Amerikanske humanister mener man har like stor rett til å praktisere humanisme i fenglser som religion.
 Foto: Even Gran

Amerikanske humanister mener man har like stor rett til å praktisere humanisme i fenglser som religion. Foto: Even Gran

Humanisme ikke anerkjent i amerikansk fengsel, tross forlik

I 2015 inngikk American Humanist Association et forlik med fengselsmyndighetene i USA om at humanisme skal likebehandles med religionene. Likevel fikk Benjamin Espinosa nei.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2017 kl 13:39

For ett år siden saksøkte American Humanist Association den amerikanske delstaten Nevada på vegne av Benjamin Espinosa, en innsatt i et fengsel i Carson City som ikke fikk praktisere sitt humanistiske livssyn på samme måte som troende innsatte.

Espinosa, som medlem i American Humanist Association, ønsket blant annet å arrangere møter for innsatte med et humanistisk livssyn.

Kommer trolig til å anke

I 2015 ble American Humanist Association og den nasjonale fengselsmyndigheten i USA enige om et forlik som sier at humanisme skal likebehandles med religiøse livssyn i fengselssystemet.

Likevel tapte Benjamin Espinosa saken sin i forrige uke. Dommer Robert C. Jones konkluderte med at Espinosa ikke hadde argumentert godt nok for hvordan hans humanistiske livssyn skilte seg fra vanlig sekulær moralfilosofi. Espinosa hadde kalt livssynet «religiøs humanisme» og dommeren kunne ikke se at dette på noen måte kunne sies å være en religion. Derfor ble det avslag.

American Humanist Association har ikke kommet med en offisiell uttalelse om tapet ennå, men David Niose ved den amerikanske humanistorganisasjonens juridiske avdeling sier ifølge Friendly Atheist at de kommer til å anke dommen på bakgrunn av forliket fra 2015 som nettopp anerkjente at humanisme skal likebehandles med religionene i fengselsvesenet