Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Human-Etisk Forbund er på Facebook i mange varianter

Du kan finne mange av Human-Etisk Forbunds lokallag på Facebook.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2014 kl 10:41

Human-Etisk Forbund har en aktiv Facebook-profil der organisasjonen sprer informasjon og nyheter, og også får respons fra medlemmer og andre. Siden har i dag 14 948 likes og er derfor en kanal som når mange.

Men også en rekke av forbundets lokallag er på Facebook. Vi har spurt hvordan de bruker sosiale medier og svarene spriker. Noen bruker Facebook som en enveis kanal, mens andre bruker det også som et møtested for kommunikasjon mellom styremedlemmer, kursledere, seremonifrivillige og vanlige medlemmer. Noen ønsker seg diskusjoner på Facebook-siden, mens andre vil at det primært skal være et sted å vise aktivitet og synliggjøre at laget finnes. Mange Facebook-ansvarlige i lokallagene har også tro på at dette er veien å nå yngre medlemmer om arrangementer. Mens noen er litt skuffet over manglende respons, forteller andre at tilstedeværelsen har virket.

Her er et knippe lokallag av Human-Etisk Forbund som har etablert seg på Facebook, og noen av de aktives tanker omkrig Facebook-tilstedeværelse og -bruk.

Human-Etisk Forbund Malvik lokallag

Lokallaget i Malvik har vært på Facebook siden juli 2011. Lokallaget er fornøyd med denne måten å formidle aktuelle saker til sine medlemmer og aktive i lokallaget via nettet. Mariann Buås-Hansen fra lokallaget forteller i en epost at Facebook-siden er mer aktiv enn lokallagssiden på human.no.

– Vi prøver å bruke siden aktivt og oppretter hvert år et eget arrangement for konfirmasjon – der foresatte og gjester til seremonien åpent kan spørre om informasjon som de ikke har fått med seg.

Lokallaget bruker også statistikken over sine likere for å utforme informasjon de tror kan ha betydning for de som liker siden.

Flere i lokallaget har mulighet til å publisere på Facebook-siden, slik at det kan legges ut aktuelle saker fra både Navnefest og konfirmasjonsutvalg.

– Selv om vi ikke har veldig mange som liker siden vår, eller som har meldt seg på arrangementene våre – som navnefest – via Facebook, tenker vi likevel at det skaper blest om arrangementene våre, siden flere innbyggere i kommunen ser at vi selv privat legger disse aktivitetene videre til våre egne facebooksider. På den måten annonserer vi det vi gjør ut til våre medlemmer og andre på en gratis og enkel måte, forteller Buås-Hansen.

Lokallaget har også annonsert for påmelding til Humanistisk navnefest på Facebook. Da ble innlegget vist for alle facebook-brukere i Malvik mellom 20 og 60 år i løpet av tre til fire dager. Buås-Hansen tror Facebook er en billigere og bedre reklamekanal enn lokallavisa.

Lokallaget ønsker å utvide bruken av Facebook fremover, og melder derfor med jevne mellomrom til alle medlemmer i lokallaget – via e-post og lignende – at siden finnes. Det er også en egen facebook-knapp med direktelenke til Facebook-siden på lokallagets human.no-hjemmeside human.no/malvik.

Her finner du lokallagets Facebook-side.

Human-Etisk Forbund lokallag i Kristiansand

Kristiansand lokallag har vært på Facebook siden 2012.

– Vi i styret ønsket et sted der vi kunne formidle informasjon om aktiviteter i lokallaget, forteller Trine Einerkjær Harbo.

– Vi har veldig mange aktiviteter i lokallaget og lager derfor «events» på Facebook i tillegg til å sende ut e-post månedlig med månedsinformasjon. Vi har også av og til latt medlemmer kunne melde seg på aktiviteter via Facebook, men selvfølgelig sammen med andre måter slik at vi ikke stenger noen ute.

Lokallaget er opptatt av at når det først er på Facebook er det viktig at det skjer noe der, og har sørget for at det er flere som har ansvar for oppdatering av Facebook-siden.

– Kanskje er dette det stedet vi lettest kommer i kontakt med de noe yngre medlemmene våre. Men vi har også mange med i gruppen som er 40 pluss. Vi har merket en betydelig oppgang i antall deltakere på de forskjellige arrangementene våre etter at vi begynte å gi informasjon via Facebook og månedlige e-poster. Ofte får vi folk som trykker «liker» på arrangementene vi legger ut.

Hun forteller at hun opplever å få melding via Facebook med spørsmål om lokallaget, arrangementer og seremonier. Hun tror denne litt mer uformelle måten å kontakte styremedlemmer på gjør terskelen lavere for å stille spørsmål enn om man må ta en telefon.

Lokallaget har bevisst valgt ikke å åpne for debatt på Facebook-siden.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbund Grimstad

Lokallaget i Grimstad har vært på Facebook siden i fjor. Det var styremedlem Ida Aasbakken som insisterte på å opprette en side.

– Jeg prøvde selv å søke opp lokallaget der før jeg visste at det fantes. Da jeg ikke fant det, tenkte jeg automatisk at «neivel, kanskje de ikke har noe lokallag da?», forteller hun, og understreker at det er litt feil å tenke at alt og alle er på Facebook. Samtidig som mange aktive Facebook-brukere, særlig de yngre som har vokst opp med Facebook, gjerne tenker slik.

Hun mener det er viktig å være på Facebook selv om man ikke nødvendigvis har en veldig aktiv gruppe med hyppige oppdateringer. Bare det å dukke opp hvis noen søker, er viktig – så lenge siden har kontaktinfo og lignende for de som ønsker å ta kontakt.

– Selv er jeg relativt aktiv på Facebook, og syns det er kjempekjekt å følge sider som hovedsiden til Human-Etisk Forbund, Fri tanke og Ingen Liker Å Bli Lurt. Da får jeg hele tiden oppdateringer om interessante nyheter og artikler på ett sted, og kan lett dele det med venner eller dele synspunkter i kommentarfeltet. Det er også lettere å huske å sjekke nettsidene når man stadig får en påminnelse om dem.

Hun understreker viktigheten av å vise at man finnes gjennom tilstedeværelse på Facebook, både for ulike organisasjoner og bedrifter.

– Som lokallag vil man også gjerne vise at man finnes og nå ut til flest mulig. Da må man henge med i tiden, mener hun.

Selv om det tar tid å bli stor på Facebook, er det viktig å oppdatere en gang i uka, slik at oppdateringer fra lokallaget dukker opp i newsfeeden til de som følger siden.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbunds lokallag i Salten

– Vi har vært på Facebook siden 4. oktober 2012, forteller Elise Sønderland i Human-Etisk Forbunds lokallag i Salten i en epost.

– Det var jeg som opprettet siden og stort sett jeg som legger ut informasjon. Vi deler informasjon om arrangementer og det som skjer, både lokalt og ellers. Vi deler en del lenker til Human-Etisk Forbund sin FB-side og nettside. Vi prøver å få flere medlemmer til å like siden vår, da Facebook er en grei og billig kanal for å nå ut til folk.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbund Søre Sunnmøre

– Vi når noen der vi ikke når andre steder. Det er også greit å lage eventer, spesielt av åpne arrangement. Det gir oss bedre mulighet for samhandling med medlemmer, forteller Jørn Kippersund i lokallaget.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbund Moss og omegn

Tor Egeberg er Facebook-ansvarlig i styret i Human-Etisk Forbund lokallag Moss og omegn. Han forteller at utfordringen var å finne medlemmer i distriktet og få invitert dem til å like lokallagets Facebook-side. Ved hjelp av epostadresser fra medlemsregisteret nådde laget ut til en del av sine cirka 1000 medlemmer og har nå nærmere 140 likere. Kanskje er det ikke så mange medlemmer som er på Facebook, ennå?

– Vi legger ut våre egne arrangementer, inviterer til medlemsmøter og årsmøte. Vi henter dessuten noen oppslag på www.human.no. Det er veldig nyttig å ha denne sentrale hjelpen. Vi har også lagt inn en del nyttige lenker for medlemmer som ønsker å finne mer på egenhånd.

Egeberg forteller at tilbakemeldingen fra medlemmer har vært at det er en fin måte å bli kjent med Human-Etisk Forbund og at det er kjekt å ha et kontaktnett og å kunne vite om hverandre.

– I vårt beskjedne arbeid mener vi det er viktig at sida ikke er «død», men at det i alle fall er noen nye innlegg av og til. Styret i Moss ser det som svært nyttig å komme i kontakt med noen av medlemmene på denne måten, skriver Egeberg, som legger til at det er beskjedne erfaringer så langt, men at man bare er i startfasen etter å ha vært på Facebook siden sist sommer.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbunds lokallag Trondheim

Trondheim lokallag bruker Facebook aktivt til annonsering av arrangement i lokal- og fylkeslag. I tillegg deles artikler fra andre kilder, som human.no, Fritanke.no og andre.

– Tanken er at lokallagets side skal være et aktivt forum for medlemmer og tillitsvalgte i forbundet, et sted de kan lese artikler og innhente informasjon om det som foregår både lokalt og sentralt, forteller Marianne Bachen Ovesen i Trondheim lokallag.

Hun ser Facebook som en viktig kanal ut til medlemmer og andre som kan være interessert i å holde seg oppdatert om Human-Etisk Forbund.

– På sidene til Trondheim Lokallag har vi varierende respons på det som deles eller legges ut, men ser enkelte artikler har mer respons enn andre, det gjelder ikke minst livssynspolitiske artikler. Det var godt med respons på sidene før jul, hvor temaer som julegudstjenester og historien rundt jula ble lagt ut.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbund Vesterålen

Karl Erik Birkeland i lokallaget forteller at Facebook-siden stort sett brukes til å kunngjøre møter og invitere til arrangementer, samt notiser når laget har vært aktiv i lokalmedia.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbund Indre Nordmøre

Human-Etisk Forbunds lokallag i Indre Nordmøre har vært aktiv i å publisere bilder og å tagge aktive medlemmer for å øke synligheten. Det ga effekt i form av tusenvis av bildeklikk og kommentarer og «liker». Lokallaget bruker også Facebook som kanal for profilering av seremonier.

Her finner du lokallaget på Facebook.

Human-Etisk Forbunds lokallag i Oppdal og Rennebu

Human-Etisk Forbunds lokallag i Hadeland

Human-Etisk Forbunds lokallag i Ski

Human-Etisk Forbunds lokallag i Oppegård

#Human-Etisk Forbunds lokallag i Neadalen

Human-Etisk Forbunds lokallag i Nes

Human-Etisk Forbunds lokallag i Innherred

Human-Etisk Forbunds lokallag i Hadeland

Human-Etisk Forbunds lokallag på Røros

Human-Etisk Forbunds lokallag i Indre Hardanger

Human-Etisk Forbunds lokallag i Egersund og Dalane

Human-Etisk Forbunds lokallag i Eiker

Human-Etisk Forbunds lokallag i Hallingdal

Human-Etisk Forbunds lokallag i Lillehammer

Human-Etisk Forbunds lokallag i Bergen

Human-Etisk Forbunds lokallag i Oslo

Human-Etisk Forbunds lokallag i Vadsø

Human-Etisk Forbunds lokallag i Vesthordaland

Human-Etisk Forbunds lokallag i Voss og omland

Human-Etisk Forbunds lokallag i Ålesund og omegn

Humanistisk Ungdom er også på Facebook

Humanistisk Ungdom (HU) er aktiv i sosiale medier.

I tillegg til Humanistisk Ungdoms profil på Facebook, har også de to fulltidsansatte for HU sine profiler: Leder Humanistisk Ungdom og Organisasjonskonsulentent Humanistisk Ungdom.

Tanken er at dette gjør det enklere å henvende seg til HU, med lav terskel for å ta kontakt. I tillegg til at HU på denne måten har flere kanaler å nå ut med.

Er det lokallag vi har oversett – ta kontakt!

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.