Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Med en liten vifte ble dåpsvannet blåst ut av håret på de som meldte seg.

Med en liten vifte ble dåpsvannet blåst ut av håret på de som meldte seg.

HU tilbød "avdøping" foran Stortinget

#Humanistisk ungdom tilbød "avdøping" foran Stortinget i Oslo sist lørdag. Med en liten vifte blåste ungdommene dåpsvannet ut av håret på frivillige f...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2008 kl 15:09

Humanistisk ungdom tilbød "avdøping" foran Stortinget i Oslo sist lørdag. Med en liten vifte blåste ungdommene dåpsvannet ut av håret på frivillige forbipassende.

Tekst: Even Gran
Publisert: 23.4.2008

- Målet er å¨opplyse om medlemsrotet i kirka, samt gi døpte ikke-kristne en mulighet til å gjøre om dåpen, sier Oda Martine Øverhaug (19) med et smil. Hun var ansvarlig for aksjonen og sitter i sentralstyret i Humanistisk ungdom (HU).

"Avdøpingen" foregikk ganske enkelt ved hjelp av en liten vifte som symbolsk skulle "tørke bort dåpsvannet", samt at de avdøpte også fikk med seg en attest som bevis på at de nå offisielt er"avdøpt". De fikk også med seg informasjon om medlemsrotet i statskirken og hvordan man skal gå fram hvis man ønsker å melde seg ut.

Øverhaug forteller at aksjonen gikk bra. Været var strålende og mange ville ha informasjon om HU og hva organisasjonen driver med.

- Var det noen som reagerte på aksjonen? Enkelte vil kanskje finne den provoserende?

- Det var en dame som spyttet på en av oss, men det var kanskje det mest dramatiske som skjedde. Vi fikk stort sett bare positive reaksjoner. Noen stoppet opp og var uenige, men de fleste støttet oss, sier Øverhaug.

Her kan du se "avdøpingsattesten" (pdf)

Politisk plattform og nytt styre
Lørdagens aksjonen ble holdt i forbindelse med HU-landsmøtet i helga. Den nystartede organisasjonen vedtok en politisk plattform og valgte nytt styre.

HU-leder Lars-Petter Helgestad tok gjenvalg, og det gjorde også flere av de andre styremedlemmene som har sittet siden stiftelsesmøtet på Tjøme i august i fjor.

Les mer på HUs nettsider