Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lars-Petter Helgestad vil skape en frisk og poengtert organisasjon. Foto: Ingrid Stranger-Thorsen

Lars-Petter Helgestad vil skape en frisk og poengtert organisasjon. Foto: Ingrid Stranger-Thorsen

HU-leder vil være friskere i frasparket

#Nyvalgt leder i Humanistisk ungdom, Lars-Petter Helgestad, vil ha en ungdomsorganisasjon som er mer poengtert og spissere enn det HEF kan tillate seg...

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2007 kl 23:38

Nyvalgt leder i Humanistisk ungdom, Lars-Petter Helgestad, vil ha en ungdomsorganisasjon som er mer poengtert og spissere enn det HEF kan tillate seg å være.

Tekst: Even Gran
Publisert 22.7.2007

- Jeg ser ingen motsetning mellom å ha tyngde og gjennomslagskraft som organisasjon, og det å ha en mer aksjonspreget og poengtert stil, sier Lars-Petter Helgestad, leder i det nystiftede ungdomsforbundet Humanistisk ungdom.

I tillegg til en friskere stil ønsker Helgestad også å utvilke en organisasjon som har gode, utviklende tilbud, både faglig og sosialt. Han ønsker også at organisasjonen kan fungere som selvstendig pressgruppe overfor myndighetene. Her nevner han spesielt KRL-faget.

- Det er jo vi ungdommer som faktisk har KRL-faget på skolen. Dette gir oss en spesiell rolle og et spesielt ansvar for å legge press på myndighetene i denne saken, slår han fast.

Satser på medlemmer og lokallag
Humanistisk ungdom skal ha sitt første styremøte 31. august. Da blir viktige brikker lagt for hvordan organisasjonen skal jobbe framover.

- Det er mye som må gjøres. Vi må finne ut hva vil vil med organisasjonen, hvilke uttrykksformer vi skal ha, lage samarbeidsavtale med HEF og finne ut hvordan vi skal få etablert lokallag over hele landet, sier Helgestad.

Når det gjelder sistnevnte, er han optimistisk.

- De fleste av de rundt 50 som var med på stiftelsesmøtet i forrige uke sa at de hadde lyst til å etablere lokallag der de kommer fra. Og det lover jo godt, sier han.

- Hvordan vil dere rekruttere nye medlemmer til organisasjonen?

- Tidlig i høst vil alle 7000 HEF-medlemmer mellom 15 og 26 år få en invitasjon til å melde seg inn i Humanistisk ungdom. Ingen i aldersgruppa vil bli medlemmer "automatisk", men de vil få tilbud om å melde seg inn. Prisen er 100 kroner for resten av 2007 og hele 2008, forteller han.

Må også være medlem av HEF

Helgestad understreker at ingen kan være medlemmer av Humanistisk ungdom uten også å være medlem av Human-Etisk Forbund. Det står i vedtektene som ble vedtatt på stiftelsesmøtet. Helgestad har imidlertid et ønske om at dette ikke skal koste noe ekstra.

- Jeg ser for meg en mulig løsning der kontingentfritaket som HEF i dag har for alle mellom 15 og 24 utvides til 26 år, og gies kun til de som også er medlemmer av Humanistisk ungdom. Dermed vil de mellom 15 og 26 som ikke melder seg inn i Humanistisk ungdom betale kontingent til HEF på vanlig måte, mens de som melder seg inn slipper å betale til HEF. På denne måten betaler man bare til en organisasjon uansett, sier han.

Helgestad understreker at dette bare er et ønske fra hans side, og at et eventuelt forslag om dette må behandles både i styret i Humanistisk ungdom, og til slutt i landsmøtet til HEF.

- Det er dermed slett ikke sikkert at sluttresultatet blir slik jeg skisserer, sier han.