Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk Ungdoms avtroppende leder, Anders Garbom Backe, kan bli ny nestleder i Human-Etisk Forbund på landsmøtet i juni.
 Foto:  Torunn Brånå

Humanistisk Ungdoms avtroppende leder, Anders Garbom Backe, kan bli ny nestleder i Human-Etisk Forbund på landsmøtet i juni. Foto: Torunn Brånå

Valgkomiteens mening er klar:

HU-leder innstilt som ny nestleder i HEF

Valgkomiteens innstilling til årets HEF-landsmøte i juni her klar: Tom Hedalen er innstilt som leder, mens avtroppende HU-leder, Anders Garbom Backe er foreslått som ny nestleder i moderorganisasjonen.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2015 kl 20:23

Søndag sendte valgkomiteen i Human-Etisk Forbund (HEF) ut sin innstilling til valg av nytt hovedstyre på landsmøtet 2015. Til vervet som nestleder har valgkomiteen innstilt Anders Garbom Backe (24). Det er første gang en avtroppende leder for Humanistisk Ungdom (HU) får en slik tillit.

– Han er en flott fyr med mange gode egenskaper, og han ble foreslått av noen som en mulig nestlederkandidat. Vi har ikke sett på det som kontroversielt. Han er ung, det er fint. Vi klager ofte over at vi trenger noen friske unge pust. Jeg tror Anders kan være det, sier leder Grete Brunæs i valgkomiteen.

Stort ansvar

Anders Garbom Backe takket nei til gjenvalg som leder for Humanistisk Ungdom for en tid tilbake, og er derfor avtroppende leder når organisasjonen arrangerer årsmøte til helgen. Han syntes heller ikke det var bare lett å takke ja til Hovedstyret.

– Det er et stort ansvar å ta på seg, og jeg måtte tenke på det i over tre måneder før jeg sa ja. Som nestleder og leder i Humanistisk Ungdom har jeg allerede hatt en rolle som vara- og fast representant i Hovedstyret i fire år. Jeg får høre at jeg har et inspirerende engasjement i mange saker, at jeg er moden og reflektert, og at jeg er en tydelig leder som representerer Human-Etisk Forbund og Humanistisk Ungdom på en god måte, sier Backe og fortsetter:

– I vervet som fulltidshonorert leder får man bred erfaring innen livssynspolitikk og organisasjonsdrift, man blir godt kjent Human-Etisk Forbunds administrasjon og man har ikke minst en fast plass i Hovedstyret. Slike erfaringer gjør det ikke merkelig for en HU-leder å ta på seg et nestlederverv i HEF. Og det er jo tross alt det samme livssynet man engasjerer seg for.

Han trekker videre frem at HU er mer enn bare en møteplass. Ifølge Backe er det et sted hvor engasjerte ungdommer kan utvikle seg. Mange tidligere HU-ere har ervervet robust nok erfaring til i dag å sitte i krevende ansattstillinger og sentrale verv i forbundet.

Hedalen med videre

På den øverste plassen i Hovedstyret har valgkomiteen imidlertid gått for å innstille nåværende leder Tom Hedalen (48) til gjenvalg.

– Jeg ble spurt for et år siden og takket ja til det. Jeg synes det er en spennende, morsom og utfordrende posisjon.

– Var det en vanskelig avgjørelse å ta?

– Nei, det var det dessverre ikke. Og jeg sier dessverre fordi jeg har en krevende jobb ved siden av også. Men mitt engasjement i Human-Etisk Forbund er med på å berike mitt liv, og det har jeg lyst til å være med på videre.

I den kommende perioden ser Hedalen frem til 60-årsfeiringen for forbundet neste år. I tillegg følger arbeidet med å videreutvikle HEF både som livssynsforbund og interessepolitisk samfunnsaktør.

– Jeg registrerer også Kirkemøtet som pågår i disse dager. Signalene derfra tyder på at kirken setter bremsene på når det gjelder prosessen med å skille stat og kirken, og at de med det ønsker å opprettholde den særstillingen kirken har i dag.

– I tillegg kommer KRLE-faget som vi vil følge med lupe. Det er en sak våre medlemmer og sympatisører er veldig opptatt av, og vi er dermed forpliktet til å følge den tett.

– Er det noe du gruer deg til?

– Det er gruer i hermetegn riktig nok, men det å finne en ny generalsekretær blir krevende. Vi har en veldig dyktig generalsekretær i dag, som jeg har et godt forhold til. Det er derfor med skrekkblandet fryd jeg sammen med Hovedstyret skal inn i prosessen med å få på plass en ny generalsekretær (Kristin Miles andre åremålsperiode går mot slutten i løpet av neste valgperiode. Journ. anm.).

Vil ha de beste

Grete Brunæs forteller at arbeidet i komiteen har fungert greit. Innstillingen er enstemming.

– En kan jo alltid få flere innspill, og ønske seg det. Men vi har fått noen, og har ellers gravd, lyttet og spurt, sier Brunæs.

– Var det vanskelig å få folk til å stille?

– Det å sitte i hovedstyret i HEF, det er litt prestisje. Men vi vil ha de beste menneskene, og mange av dem er selvsagt opptatt og har mye å gjøre på forhånd. Det er dermed en god del som fornuftig og ærlig nok takker nei, fordi det er et krevende arbeide å sitte i Hovedstyret.

– Var det et enkelt valg å innstille Hedalen som leder?

– Ja. Han har fått veldig bra skussmål fra organisasjonen så sånn sett var det naturlig for oss å spørre. Han har en fantastisk arbeidskapasitet og er mye ute i organisasjonen, og vi som valgkomité synes han har vokst med oppgaven.

Valgkomiteen skriver i sin innstilling at denne ivaretar sentrale «krav» som kompetanse, interesseområde, engasjement, ideologi, seremoni, organisasjonskunnskap, historie, geografi, kjønn, alder, arbeidskapasitet, ureddhet og samarbeidsevne.

– Vi har de senere årene fått aksept for at det mest interessante er personen og egenskapene, og da må slikt som geografi få lavere prioritet. Folk flytter jo også på seg. Det å få tak i den rette kompetansen hos de forskjellige er det som er vanskeligst. Vi ønsker oss mye.

Valgkomiteens innstilling er i prinsippet foreløpig. Den endelige blir levert på landsmøtet.

Valgkomiteens fullstendige innstilling:

Leder: Tom Hedalen, Buskerud (gjenvalg)

Nestleder: Anders Garbom Backe, Oslo (ny)

Økonomileder: Terese Svenke, Akershus (ny, tidligere styremedlem)

Styremedlem: Robert Rustad, Vestfold (gjenvalg)

Styremedlem: Marie Edin Solheim, Hedmark (ny)

Styremedlem: Tore Nyeggen, Oppland (gjenvalg)

Styremedlem: Anne Mari Svendsen, Troms (ny)

Styremedlem: Rune Lie, Sør-Trøndelag (ny, tidligere tredje vara)

1. varamedlem: Line Mørch, Aust-Agder (gjenvalg)

2. varamedlem: Øystein Brun, Hordaland (ny)

3. varamedlem: Espen Urkegjerde, Rogaland (ny)

4. varamedlem: Anne Bjørke, Hordaland (ny)

Valgkomiteen har bestått av: Grete Brunæs (leder), Baard Thalberg, Egil Haugland og Helene Kleppestø.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus