Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Vinje fra Høyre sier at de ikke ønsket å skape usikkerhet om faget i 2013.
 Foto: Høyre/Hans Kristian Thorbjørnsen

Kristin Vinje fra Høyre sier at de ikke ønsket å skape usikkerhet om faget i 2013. Foto: Høyre/Hans Kristian Thorbjørnsen

Høyre sa nei til K-en i 2013 av frykt for usikkerhet rundt faget

Mens partiet i 2017 er redde for signaleffekten hvis man fjerner bokstaven.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2017 kl 12:58

I 2013 stemte Høyre imot KrFs forslag om å omdøpe RLE-faget til KRLE. I dag er de sterke tilhengere av faget. Hvorfor?

– I 2013 var alle enig i at kristendommen skulle ha en stor og viktig rolle i faget, og vi ønsket ikke å skape usikkerhet rundt faget ved å gjøre endringer. Vi så ikke noe behov for å gjøre endringer i navnet. Det var årsaken til at vi stemte imot å innføre K-en den gangen, sier stortingsrepresentant og livssynspolitisk talskvinne for Høyre, Kristin Vinje til Fritanke.no.

Samarbeidsavtalen med KrF er viktig

Hun forklarer at det er to årsaker til at Høyre nå ønsker å bevare K-en.

– For det første har vi sett siden 2013 at det har vært usikkerhet og ulik praksis etter forrige navneendring i faget. Vi er vi redde for signaleffekten av å fjerne den, og at det skal oppfattes som at vi vil ha mindre kristendom i faget. Det andre er selvsagt samarbeidsavtalen med KrF, der vi forpliktet oss til å endre navnet til KRLE, sier hun.

– Er du enig i at det har vært en klimaendring siden 2013, og at folk nå er mer opptatt av å hegne om kristendom som en del av norsk kultur i et forsøk på å stå bedre rustet i møtet med islam?

– Det er vanskelig å si noe om, men for oss er det viktig å ta vare på tradisjonene i landet vårt, og kristendommen er en viktig del av vår kulturarv. Jeg ser ikke noen grunn til å legge mer i det enn det. KRLE-faget er blitt en viktig symbolsak, men innholdet i faget er jo ikke ment å endre seg, sier Vinje.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.