Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– (Vi) viser i denne sammenheng til det sjuende bud: «Du skal ikke stjele.» Respekten for andres eiendom er fra generasjon til generasjon bygd inn som en grunnverdi for vårt samfunn, heter det i uttalelsen fra Høyre, Frp og Kristelig folkeparti.
 Foto: Montasje: Even Gran

– (Vi) viser i denne sammenheng til det sjuende bud: «Du skal ikke stjele.» Respekten for andres eiendom er fra generasjon til generasjon bygd inn som en grunnverdi for vårt samfunn, heter det i uttalelsen fra Høyre, Frp og Kristelig folkeparti. Foto: Montasje: Even Gran

Høyre, Frp og Krf med bibelsk moral mot nettpirater

Man skulle ikke tro den nye Åndsverkloven hadde noe med bibelsk moral å gjøre, men det synes Høyre, Frp og Krf.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2013 kl 15:24

En ny åndsverklov ble vedtatt i forrige uke. Loven skjerper straffene for å dele rettighetsbeskyttede filer på nettet. Man skulle ikke tro at dette har noe med religion og bibelsk moral å gjøre, men det mener Høyre, Frp og Krf.

I en merknad til lovbehandlingen, fra de tre partienes representanter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, viser de Høyre, Frp og Krf til det sjuende bud; "Du skal ikke stjele". De understreker også at «respekten for andres eiendom fra generasjon til generasjon er bygd inn som en grunnverdi for vårt samfunn».

Krfs representant i KUF-komiteen, Dagrun Eriksen, går lenger. Hun mener at Kunnskapsløftet må støttes opp av et «verdiløft» der det må arbeides med å «aktualisere vår arv og formålsparagrafens fellesverdier i skolehverdagen». Dette er forøvrig del av et Dokument 8-forslag som Krf nylig har levert inn.

Les hele merknaden nederst på denne sida.

– God ide hvis alle nettpirater er kristne

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, mener merknaden er kjempegod, men på en ganske viktig betingelse.

– Det er jo en kjempegod ide å bruke Bibelen som moralsk rettesnor hvis alle som piratkopierer på nettet er kristne. Men slik er det vel neppe, og da blir dette helt feil. Referanser til én religion er meningsløst når det gjelder en allmenmenneskelige moralregler som dette. Forbudet mot å stjele er da på ingen måte noe særtrekk verken med Norge eller kristendommen, sier han.

Brun-Pedersen synes de tre partienes, og da spesielt Krfs, bruk av begrepet «den kristne kulturarven» begynner å bli nokså slitsomt å forholde seg til.

– Selv om dette ikke er noen stor sak, mener jeg merknaden tydelig demonstrerer den pågående kampen for å styrke statusen og definisjonsmakten til den såkalte "kristne grunnarven».

Dette er imidlertid et tveegget sverd, mener han.

– Hadde vi ikke brutt med denne kulturarven, ville vi ikke hatt jøder, jesuitter, parlamentarisme, rettigheter for arbeidere og kjønnslikestilling her til lands. Kirken har vært imot alt dette. Det er nettopp takket være brudd og oppgjør med deler av «den kristne kulturarven», at sivilisasjonen har utviklet seg. Dette er ikke entydig. Det finnes og fantes fornuftige kristne også. Men denne ubetingede hyllesten av «den kristne kulturarven», som spesielt Krf driver med, holder ikke mål historisk, sier Brun-Pedersen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus