Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Uttam Niraula fra Nepal (t.v.) tar over som IHEYO-president mens Lars Petter Helgestad (t.h.) går av. Foto: Oda Aase Johnsen.

Uttam Niraula fra Nepal (t.v.) tar over som IHEYO-president mens Lars Petter Helgestad (t.h.) går av. Foto: Oda Aase Johnsen.

Helgestad takker av som IHEYO-president

Siden 2006 har Lars-Petter Helgestad sittet som president i den internasjonale ung-humanistunionen IHEYO. Nå takker han av og gir plassen videre til U...

Publisert:

Sist oppdatert: 01.07.2008 kl 14:21

Siden 2006 har Lars-Petter Helgestad sittet som president i den internasjonale ung-humanistunionen IHEYO. Nå takker han av og gir plassen videre til Uttam Niraula fra Nepal.

Tekst: Even Gran
Publisert: 1.7.2008

Helgestad var med på "gjenfødelsen" av IHEYO i 2003. Da hadde den internasjonale ungdomsorganisasjonen ligget nede i mange år. Siden da har han sittet i styret. Fungerende president har han vært siden starten av 2006. I november samme år ble han valgt formelt.

- Det har vært veldig lærerikt, men nå synes jeg det holder. Jeg har drevet med IHEYO hver dag i fem år nå, og det er greit å slippe til andre mens jeg fremdeles kan være i nærheten og være til hjelp. Samtidig skal det bli godt å få mer tid til HU, sier Helgestad og viser til sitt andre store verv; leder i Humanistisk Ungdom (HU). Her har han ikke har tenkt å gi seg med det første.

Helgestad forteller at IHEYO er en liten organisasjon hvor utfordringen først og fremst består i å holde hodet over vannet og forsøke å vokse.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått valgt et nytt, fullverdig styre. Vi har også fått noen nye medlemsorganisasjoner i min tid som president. To polske, en fra Nepal og en fra USA. Og så Humanistisk Ungdom da, selvfølgelig.

Helgestad forteller at det har vært lite reising i jobben, til tross for at dette er en internasjonal organisasjon.

- Det er rett og slett ikke penger til mye reising. Husk at vi driver en internasjonal organisasjon for rundt 100.000 kroner i året. Da kan vi ikke reise verden rundt hele tiden. Men det har jo blitt noen turer likevel. Jeg har vært i Belgia en del ganger, samt litt lengre turer til India, Uganda og USA, forteller Helgestad.

Han legger til at vervet som IHEYO-president har fylt ca. én arbeidsdag i uka.

To nye norske i styret

Det var på IHEYOs årsmøte i Washington DC i begynnelse av juni at Helgestad takket av. Den nye fungerende presidenten heter Uttam Niraula og er fra Nepal. Han skal sitte fram til den egentlige presidenten, tyske Silvana Uhlrich, tar over i november. Da går Niraula inn som visepresident.

IHEYO-styret har også fått to nye norske medlemmer. Det er Marit Egholm Jacobsen og Sven Berg Ryen. Begge har vært aktive unge humanister i Norge i mange år.

IHEYOs nye styre:


  • President: Silvana Uhlrich, Tyskland

  • Første visepresident: Uttam Niraula, Nepal

  • Andre visepresident: Sara Wastijn, Belgia

  • Generalsekretær: Asaba Lawrence, Uganda

  • Økonomileder: Gea Meijers, Belgia

  • Assisterende økonomileder: Abilash G., India

  • Styremedlem: Gurinder Singh Azad, India

  • Styremedlem: Marit Egholm Jakobsen, Norge

  • Styremedlem: Skylar Curtis, USA

  • Styremedlem: Sven Berg Ryen, Norge