Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Skriver du inn en "h" i feltet, kan du velge "Hindu - Shaivisme" men ikke humanisme eller humanetikk.

Skriver du inn en "h" i feltet, kan du velge "Hindu - Shaivisme" men ikke humanisme eller humanetikk.

HEF vil ha livssynslikestilling på Facebook

Begynner du å skrive i feltet for trostilhørighet i Facebook, kommer det automatisk opp mange forhåndsvalg. Men du kan ikke velge humanisme eller ateisme.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2010 kl 09:46

Human-Etisk Forbund vil ha livssynslikestilling på alle fronter, også på Facebook.

Kommunikasjonsrådgiver Geir Malmedal har henvendt seg til Facebooks Norden-kontor og bedt om at også "humanisme" og "humanetikk" skal dukke opp som forhåndvalg når man fyller ut feltet for trosretning under de personlige innstillingene.

- Dette er kanskje ikke verdens største sak, men vi synes det er litt uheldig at humanisme eller humanetikk ikke dukker opp som forhåndsvalg. Human-Etisk Forbund har rundt 78.000 medlemmer i Norge, og det er trolig langt flere som anser livssynet sitt som humanisme eller humanetikk. Jeg vil også tro at dette er et behov for Facebook-brukere i alle land. Det er på ingen måte kun i Norge det finnes humanister, sier Malmedal.

Malmedal synes i tillegg det er underlig at heller ikke ateisme dukker opp, når mange underretninger innen alle de store verdensreligionene kommer opp, samt ting som wicca, rastafari og unitar-universialist.

- Et annet, og kanskje viktigere poeng, er at det hele kalles "trosretning". Det hadde vært mer dekkende hvis det stod "livssyn", sier han.

"Pastafari" kommer opp

Det nærmeste man kommer Human-Etisk Forbunds livssyn i dag, får man hvis man trykker inn en "a". Da kan man velge agnostiker. I tillegg kommer "pastafari" opp hvis man trykker "p". Dette er en religionskritisk og satirisk tullereligion som hevder å følge "Den flyvende spaghettimonsteret".

Malmedal håper ikke det vil bli noe problem å få Facebook til å legge inn noen flere forhåndsvalg.

- Jeg har tatt kontakt med den eneste personen som jobber på heltid med Facebook i Norden. Han forteller at slike endringer gjøres sentralt i USA, og har sendt forespørselen videre. Jeg håper virkelig de prioriterer dette. Det er jo ikke bare i Norden det finnes humanister og ateister. Når de inkluderer ting som pastafari, så kan jo ikke terskelen være særlig høy, sier Malmedal lattermildt.