Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbunds hovedstyre mener Johan Galtung har utvist dårlig dømmekraft. Her er Galtung innleder under fjorårets internasjonale humanistkongress i Oslo.
 Foto: Reidar Thorsen

Human-Etisk Forbunds hovedstyre mener Johan Galtung har utvist dårlig dømmekraft. Her er Galtung innleder under fjorårets internasjonale humanistkongress i Oslo. Foto: Reidar Thorsen

HEF tar avstand fra Galtung

– Johan Galtung har tatt et langt skritt bort fra de verdier Human-Etisk Forbund står for. Selv om han har hatt en sjanse til å ta avstand fra sine antisemittiske kilder, har han ikke gjort det, konstaterer hovedstyret i Human-Etisk Forbund i et enstemmig vedtak. (3.5.2012)

Publisert:

Fredag 27.4.12 fattet hovedstyret i Human-Etisk Forbund et enstemmig vedtak som kritiserer Johan Galtungs forsøk på å analysere "jødisk makt" (innlegg i tidsskriftet Humanist) ved å vise til det antisemittiske falsumet "Sions vises protokoller".

Hovedstyret mener dette er å utvise dårlig dømmekraft. Styret konstaterer også at Galtung ikke har tatt avstand fra sine antisemittiske kilder, til tross for at han har hatt anledning til det.

-------------------

Uttalelse fra hovedstyret i Human-Etisk Forbund, 27. april 2012:

"Johan Galtung har hatt sterke bånd til Human-Etisk Forbund. Han fikk vår første Humanistpris i 1988, og han var taler på fjorårets internasjonale humanistkongress i Oslo, som HEF arrangerte.

Johan Galtung har i mange år vært en kontroversiell forsker og frittalende debattant. I en artikkel i siste nummer av Humanist utviser han dårlig dømmekraft. I sin analyse av det han kaller ”jødisk makt”, viser han til ”Sions vises protokoller”. Han har dermed tatt et langt skritt bort fra de verdier Human-Etisk Forbund står for.

I debatten etter at Humanist kom ut har han hatt sjanser til å ta avstand fra sine antisemittiske kilder. Det har han ikke gjort.

Human-Etisk Forbund er en organisasjon som arbeider for menneskeverd og kritisk tekning. Vi tar avstand fra konspiratorisk og antisemittisk argumentasjon."

Styrevedtaket er publisert på human.no.

Les også:

– Et intellektuelt og moralsk selvmord

– Derfor trykket vi Galtungs innlegg

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus