Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De fleste dobbeltregistreringene i HEF er mot Den norske kirke.

De fleste dobbeltregistreringene i HEF er mot Den norske kirke.

HEF taper nær to millioner på dobbeltregistrering

Human-Etisk Forbund taper opp mot to millioner kroner årlig på grunn av dobbeltregistrering. Treghet i rutinene til kirkeregisteret kan være årsaken.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2010 kl 16:28

Hvert år får Human-Etisk Forbund, og alle andre tros- og livssynssamfunn i Norge, en liste fra staten over oppgitte, støtteberettigede medlemmer som også er innrapportert som medlemmer i et annet tros- og livssynssamfunn.

Årets tall er 2038 av HEFs rundt 77.000 medlemmer. Ganget opp med de 813 kronene Human-Etisk Forbund samlet sett får fra det offentlige* pr. medlem utgjør dette et tap på nær to millioner kroner for 2010.

Flest nyinnmeldte på lista

Når flere enn ett trossamfunn rapporterer inn en person som medlem, holder staten tilbake støtten for vedkommende inntil medlemsskapet er avklart (les mer i den grå boksen i denne saken)

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, forteller at forbundet ikke får vite hvilket annet tros- og livssynssamfunn som har gjort krav på vedkommende. Forbundet får imidlertid en liste over de medlemmene det gjelder.

- Når vi får lista, dobbeltsjekker vi om de personene det gjelder faktisk står i vårt register. Så sender vi en fornyet dokumentasjon til staten. Etter denne runden synker gjerne tallet noe, sier hun.

Mile forteller at mange av de dobbeltregistrerte nettopp har meldt seg inn i Human-Etisk Forbund, noe som for de fleste også innebærer en samtidig utmelding av Den norske kirke. Dermed kan treghet i utmeldingsrutinene til kirken være noe av årsaken til problemene, tror Mile.

- Det er i stor grad nye navn som dukker opp på listene hvert år. De aller fleste av de dobbeltregistrerte er til enhver tid nyinnmeldte i HEF, forteller hun.

Men samtidig er det noen gjengangere også. Ifølge HEFs medlemsregister er det nå 357 HEF-medlemmer som også er medlem av Den norske kirke, men som forbundet ikke får vite hvem er av personvernhensyn. Dette tallet er redusert fra 650 i fjor. (oppdatert 2.11.10)

Henvender seg til de det gjelder

Medlemsrådgiver Per Hansen forteller at forbundet i år som tidligere vil kontakte de det gjelder med oppfordring om å si fra hvor de vil tilhøre.

- Vi skal sende ut en epost til dem ganske snart, og oppfordre dem til å velge. Hvis de aktivt insisterer på å være medlem flere steder, har landsmøtet vedtatt at kontingenten skal økes fra 350 til 950 kroner fordi vi da mister offentlig støtte for dem, forteller han.

Hansen sier at hvis forbundet ikke hører noe fra de dobbeltregistrerte, etter å ha henvendt seg til dem, så har man ikke noe annet valg enn å la det ligge.

- Vi får jo ikke vite hvilket annet trossamfunn folk er dobbeltregistrert mot, og vi vet jo heller ikke om det vi får fra staten er riktig. Men vi har gode grunner til å tro at at det stort sett er dobbeltmedlemmer mot Den norske kirke. De aller fleste på lista er også relativt nyinnmeldte hos oss. De fleste av årets dobbeltregistrerte er innmeldt i 2009. Litt færre er innmeldt i 2008, og slik fortsetter det bakover i en nedadgående kurve, sier han.

* Tallene for 2010 er 378 kroner pr. medlem i statstilskjudd og et estimert snitt på 435 kroner pr. medlem fra kommunene.

Les mer: